Friday, November 28, 2008

Topik Terlarang.

*waaaaah, entri ke 119, macam date beday ku. heeee.

k, topik terlarang utk aku.
tak kira lah di ym ke, fesbuk chat ke, mane2 lah. cuba la elak 2 perkara ni.


1.KAWEN.
- soalan yg aku dah letih nak jawap. sumpah, aku bukan desperate sangat nak bercinta dan kawen, tapi..ilek la beb. aku muda lagi...masak pon xpandai lagi. hahaha. ramai lagi kakak-kakak kt opis ni tak kawen lg. jodoh kan? biar tuhan yg tentukan. bulan ni dan bulan depan makin byk kad jemputan kawen aku terima. latest...Cik Rabia my roommate&clasmmate masa belajar dulu. Congrats ye Usher! (bdak ni obses usher dulu), hahhaaha.


2.PTPTN.
- jgn coba nk bincangkan hal hutang aku ngan ptptn yg skg sudah meningkat kepada rm15,737.50. sepanjang aku bekerja...aku cuba byr sekali aje. ntah kenapa aku mls btul nak bayar. mungkin bila dah sampai nk kena hukum gantung baru aku sedar kot.

nak tahu ape aku buat sembangkan bila ym, atau tagged (hehe..aku ada je akaun tagged..tp utk kenalan aje). nah besar pic di bawah. hee.

haha. bapak bosan tagged, sampai merapik ngan kwan. hahaha

lagi satu, bila on ym di kala lapang. hahaha. perbualan yg bawah (ngan adik aku).

aku dapat terima msg dari mak aku pagi tadi. dia cakap anak ikan gapi seramai 25 ekor yang dibela since baby 26.05.2008...telah mati. waaahhhhh... sedihnya!!!

R.I.P. sobssss.

ok bai, nak balik. dis weeekend xde entri. bz bz bz! daaa. bertemu di lain hari.

Mari Menghijau

semalam, aku berpeluang menyertai satu bengkel tanaman hydroculture, as a jurugambar..
untuk mendalami teknik tanaman berbentuk Hydroculture. Tumbuhan Hydroculture ni boleh ditanam di dalam rumah/orang pejabat anda.

tanaman ini berbeza dengan tanaman tradisonal di mana tanaman ini tidak menggunakan tanah, tidak berbau, kurang menggunakan air (so, xdelah lagi port nyamuk aedes nak bertelur), murah dan senang diselenggara. antara kebaikannya adalah pokok ni boleh menyerap gas/udara yang kurang sihat disekeliling kita.
berlainan dengan jelly yang berwarna-warni yg sekarang biasa kita lihat dimana-mana...tumbuhan hydroculture ini sangat murah, tahan lama, dan everlasting. xperlu ganti-ganti yang baru dan sangat ekonomi. lagipon jelly ni perlukan air yg banyak , dan kadang-kadang sesetengah dari kita yang pemalas ni...sampai berkulat jelly tersebut tak berganti. hheheheh.

so, bahan utama tumbuhan hydroculture adalah bijian bulat-bulat kaler merah ni, dipanggil LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate). Leca adalah sejenis tanah liat yang telah dipanaskan dengan kehangatan mencapai lebih 1000 darjah celcius. sebab tu jadi kering macam tu. datang dalam pelbagai size, mengikut size pokok yang mau ditanam. kalo yg kecil, murah je..sepaket rm5.00.

alaa..aku rasa konpom korang penah tgk tumbuhan ni, ada je kat mana2 bank dan pejabat2. kalo berminat, singgah2lah ke taman landskap ni, Duwasa Hydroculture & Landscaping (M) Sdn. Bhd. (klik pada link) Terletak di Hulu Langat, dan mempuyai pelanggan2 tetap, salah satu customer terbesar adalah Maybank HQ. xsemestinya kat sini je ade jual, kat tempat lain pon ada kalo rajin carik.

oke. xyah citer panjang. mari belajar menghijau!

gambarajah dari duwasa.com

cara-cara menanam tanaman hydroculture.

1.Basuhkan akar pokok dari tanah2 dan segala kotoran, utk elakkan bau yg kurang enak.
2.Celupkan akar pada penggalak akar utk mempercepatkan pertumbuhan akar.
3.Masukkan ke dalam bekas/pasu hiasan.
4.Masukkan Leca secukup rasa dan ikut warna yang kita suka.. leca ada 4 kaler, merah. biru, kuning dan putih. kaler bendera malaysia kita.
5. Masukkan air secukup rasa, yakni 1/4 dari pasu tersebut.

tadaaa.. siap suda. jangan lupa letak baja dalam masa dua minggu lagi.
lepas demonstrasi camne nak menanam. kami di beri peluang tanam kami sendiri punya pokok. hihihi. aku dapat free..heeeeee. sonok nye.orang lain kena bayar...well...jurufoto jemputan kaaan. hehehhe.

hasilnya. ak pilih kaler merah putih. sebab kaler biru dan kuning mmg aku xminat. hehehheh. pokok comel ini telah selamat diletakkan di workstation ku. heee.
ok kawan-kawan. mari menghijau!

Thursday, November 27, 2008

Lelaki Kucing!

Bukan berita penangkapan Lelaki Kucing tu.
Agak-agaknya bila la polis dpt memberkas lelaki kijam ni kan? Polis...oh polis. Buat Kerja...!
*Just for release tensionn..!!! dont take seriously...

1) Kucing jantan suka dibelai.

~ Ya, memang lelaki suka sangat dibelai oleh perempuan, tak kira la awek ke, isteri ke, ibu ke... Memang mereka suka dibelai tetapi AWAS, mereka mungkin akan mencakar anda jika anda mengasarinya. Jadi berlembut la dengan lelaki. Mereka tak suka wanita yang kasar.

2) Kucing jantan kuat makan & cepat lapar.


~ Kucing memang kuat makan & akan mudah menjadi cepat lapar. Jadi, paham ajelah, bukan setakat makanan sehariannya aje yang perlu dijaga, "makanan" batinnya juga perlu dicukupkan. Jadi, jagalah makan minumnya. Seorang suami suka masakan isterinya. Kepada yang bertitle Girlfriend, belajarlah masak dari sekarang. Yang bertitle isteri, masak lah untuk suami jika tidak mahu dia mencari lain. Jika tak tahu, belajarlah. Tak sia-sia kalau
tambah ilmu rumahtangga ni.

3) Kucing jantan kuat tidur.


~ Lelaki memang kuat tidur. (tp ada juga yang jenis tak kuat sngt, tp bilangannya amat sikit). Dan kerana itu, bagilah peluang kepada lelaki untuk tidur secukupnya, jika tidak, ada yang akan mengamuk lebih teruk lagi jadi seperti kucing, dia tidak akan mengamuk tetapi akan beralih tempat tidur. Anda mahu suami anda beralih tempat tidurnya ka???? Jadi, jangan kacau time dia tidur.

4) Kucing jantan kuat merayap.

~ Lelaki juga sama seperti kucing (selalunya lah). Mereka gemar merayap & melepak, selalunya dengan kawan2 (ni tak sama dengan kucing). tetapi sebagai penjaga kucing, selalunya kita akan melepaskan kucing kita keluar, kerana kita tahu dia akan pulang sendiri. Begitu jugak lelaki. Agak sama kan??? TETAPI, jika kucing mahal/baka baik, selalunya kita akan mengurungnya di dalam sangkar kan. Cuba kita lepaskan dia, confirm dia akan lari sebab dah jumpa kebebasan. Kesimpulannya, janganlah "kurung" lelaki.

5) Kucing jantan mahal/baka baik makan Friskies, kucing jantan kampung makan ikan lauk nasik.
~ Sama cam lelaki, ada lelaki tastenya camni, ada lelaki tastenya camtu. Kita kena faham taste lelaki itu dahulu, sebelum kita buat satu relationship dengan dia. Kite kena saling memahami.

6) Kucing jantan tak suka dipaksa.

~ Ermmm, ni memang sangat2 betul. Sama cam lelaki, lelaki ni amat pantang dipaksa. Dia paksa tak ape, (tengok kucing, dia akan mengiow kat tuannya selagi tak dapat makanan). Macam kucing, kita takleh paksa dia tidur, takleh paksa dia makan & takleh peluk dia dengan paksa. Nanti kena cakar babe!!! Janganlah memaksa lelaki. Bagi dia space dia tp dalam masa yang sama pantau. Jangan sampai dia main kayu 3 plak.

7) Kucing jantan ada perasaan ingin tahu (curiosity).

~ Kalau kucing suka melihat benda-benda pelik dan lari untuk memegangnya, samalah dengan lelaki. Mereka suka mencuba benda yang baru dan benda yang tak pernah mereka rasa. Tengok sahaja Mat Gian, lebih 85% adalah org lelaki. Lelaki ni kan ada otak kan.... Lu pikirlah sendiri mana yang baik dgn yang buruk kan.

8) Kucing jantan akan merebut kawasan mereka.

~ Ini selalu dalam kes lelaki samseng la ataupun Along. Nak rebut2 kawasan. Mereka nak tunjuk ego mereka. Biasa lah lelaki ni mesti nak tunjuk ego mereka. Layan!!!!

9) Kucing jantan ada yang ego/buat bolayan kat tuannya/org sekeliling.

~ Kucing juga ada ego mereka. Tengok kalau kita panggil ia, "miow, miow mari sini", (kalau time ia tak lapar), mampus ia nak datang kat kita. (lainlah kalau memang kucing tu dengar kata/educated). Kalu kita kejar, ia akan lari. Macam lelaki jugak, makin dikejar, makin dia nak lari dari kita. Nama pun lelaki, mereka takkan nak tunduk, lebih2 lagi kepada perempuan. For sure anda kenal lelaki anda, guna la bermacam cara untuk lembutkan hati mereka. Tapi bukan minta mereka tunduk dengan kita ya.. Mereka perlu dihormati.

10) Kucing jantan takkan pernah setia kat seekor kucing betina.
~ Kalau diikutkan ini tak berapa sama, tp ada persamaannya. Ikut kajian, hampir 78% (berdasarkan majalah Cleo keluaran bila ntah), lelaki takkan akan kahwin dengan girlfriend pertama dia (pls note: secara specificnya bukan cinta pertama tp first girlfriend pertama dia). Begitu juga dengan lelaki yg modern (of coz) dan bkn yang conservative, selalunya tidak akan berkahwin dgn first girlfriend dia. Tetapi ada juga la species lelaki yang memang setia pada yang satu dari girlfriend pertama & jenis taknak tukar-tukar girlfriend/isteri (yang tu tak
ikut perangai kucing la)

** FIKIR-FIKIRKAN LAH YE........ Jangan marah ye org lelaki..... Benda ni nampak cam suka-suka tp ada faktanya juga...

Double Tag.

TAG NO.1

1)Do you think you're hot?
yes. as always, hot temper.

2)Upload your favourite picture of you!



3)Why do you like that picture?
i laik it bikos it was candid by cupi. masa TU mmg tgh hot, sbb kat kampung, bodo pegi pakai cardigan itam, tengah2 hari buta.

4)When was the last time you ate pizza?
tak igt tarikh, ummm...masa bulan 6, blanje bdak umah.

5)The last song you listened to?
pupus - dewa? hahaha. dari pc azy.

6)What are you doing right now besides this?
having my lunch.

7)What name would you prefer besides yours?
Qistina.

People i tag
1. Myra
2. Aket
3. Apes
4. Jimmi
5. Man Michael

8)Who is number 1?
Amirah binti Ishak. Awek Aceh. Budak Comel.

9)Number 3 is having a relationship with?
alamehh.. tatahu la gosip2 ni. hehhe

10)Say something about number 5?
i met him masa kursus kat kedah.

11)How about number 4?
bila nak bawak aku naik kete ber enjin baru itu?

12)Who is number 2?
housemate.

buat jika ada masa lapang.heeee.

TAG NO.2

Bold the statements that are true to you.
Italicize the statements that you wish are true. Tag three people.

1) I miss somebody right now.
2) I do not watch TV these days.
3) I wear glasses or contact lenses.
4) I love to play video games.
5) I have tried marijuana.
6) I have been in a threesome.
7) I believe honesty is usually the best policy.
8) I have changed mentally over the last year.
9) I curse.
10) I’m totally smart.
11) I’ve broken someone’s bones.
12) I’m paranoid sometimes.
13) I would get plastic surgery if it were 100% safe, free of cost, and scar-free.
14) I need money right now.
15) I love sushi.
16) I talk really, really fast.
17) I have long hair.
18) I have lost money in Las Vegas.
19) I have at least one sibling.
20) I have worn fake hair/fingernails/eyelashes in the past.
21) I couldn’t survive without Caller ID.
22) I like the way I look.
23) I am usually pessimistic.
24) I have a lot of mood swings.
25) I have a hidden talent.
26) I’m always hyper.
27) I have a lot of friends.
28) I have pecked someone of the same sex.
29) I enjoy talking on the phone.
30) I practically live in sweatpants or PJ pants.
31) I love to shop.
32) Enjoy window shopping.
33) I would rather shop than eat.
34) I don’t hate anyone.
35) I’m a pretty good dancer.
36) I’m completely embarrassed to be seen with my mother.
37) I have a cell phone.
38) I believe in Allah.
39) I am an adrenaline junkie.
40) I watch MTV on a daily basis.
41) I have passed out drunk in the past 6 months.
42) I’ve rejected someone before.
43) I want to have children in the future.
44) I have changed a diaper before.
45) I’ve called the cops on a friend before.
46) I’m not allergic to anything.
47) I have a lot to learn.
48) I’m shy around members of the opposite sex.
49) I have made a move on a friend's significant other or crush in the past.
50) I have tried alcohol before.
51) I own the South Park movie.
52) I would die for my best friend.
53) I think that Pizza Hut has the best pizza.
54) I have used my sexuality to advance my career.
55) I love Michael Jackson, scandals and all.
56) Halloween is awesome because you get free candy.
57) I watch Spongebob Squarepants and I like it.
58) I am happy at this moment!
59) I’m obsessed with girls/guys.
60) I tie my shoelaces differently from anyone I’ve ever met.
61) I study for tests most of the time.
62) I am comfortable with who I am right now.
63) I have more than just my ears pierced.

64) I walk barefoot wherever I can. (mostly dalam ofis, dan selalu dimarahi wakakak)
65) I have jumped off a bridge.
66) I love sea turtles.
67) I spend ridiculous money on makeup.
68) I plan on achieving a major goal & dream.
69) I’m proficient in a musical instrument.
70) I hate office jobs.
71) I love sci-fi movies.
72) I think water rules.
73) I went college out of state.
74) I like sausages.
75) I love kisses.
76) I fall for the worst people.
77) I adore bright colours.
78) I can’t live without black eyeliner.
79) I don’t know why the hell I just did this stupid thing.
80) I usually like covers better than originals.
81) I can pick up things with my toes.
82) I can whistle.
83) I can move my tongue in waves, much like a snake’s slither.
84) I have ridden/owned a horse.
85) I still have every journal I’ve written in.
86) I can’t stick to a diet.
87) I talk in my sleep.
88) I try to forget things by drowning them out with loads of distractions.
89) I have jazz in my blood.
90) Climbing trees is a brilliant past-time.
91) I wear a toe ring.
92) I can’t stand at LEAST one person that I work with.
93) I am a caffeine junkie.
94) I cosplay or know what cosplaying is.
95) I have been to over 15 conventions.
96) I will collect anything, and the more nonsensical the better.
97) I’m an artist.
98) I only clean my room when necessary.
99) I like a person of the same sex.
100) I love being happy.


I TAG SAPA2 BACA DIS ENTRI. TQ.

Wednesday, November 26, 2008

Himpunan Kisah Benar.

25.11.2008 hari gaji.
bila dgr gaji masuk msti syok kan korg.
bg aku xpon. hari gaji adalah hari duit masuk, dan duit keluar.

kadang-kadang xsempat pegang pon kepingan rm50 yg harum..dah kurang baki dalam bank.

yela.. selalunya, aku bayar bil-bil melalui maybank2u. mane nk pegang cash nya?
tengok statement je la kawan-kawan.

bil itu ini, adalah 2-3 rat. tak tolak lagi duit sewa. haih. tolak tanggungan, ade la brape rat lagi nak di shopping kan.. sebab tu la aku pk dua tiga kali nk pakai keta. hwehwe. tp, since aku single ni, aku rasa dah wajib pakai satu. hahaha. dulu ade driver kehormat leh hantar kemane aje, skg xkan nak harap die kot. ekeke. insyaAllah, tak tahun depan tahun lusa...sebab nak tunggu full gaji masuk, tanpa epf, taraf berpencen. tapi bukan la nak angkat CIVIC MUGEN TYPE R kan? itu tunggu anak raja pinang aku lah. hahah... wekkk..

yaaa...rakan seopis sayangku, aku dah konpem pada 22sept lpas, kije baru 1 1/2.. ada yg jeles? hahahhaak. gelak jahat. oh bos, promote la aku! hahah.

k. nak cite pasal lain ekceli. aku kuar opis awal, pergi tmnet cyberjaya. pergi cancel pakej telefon yg rm68/month tu. aku rasa membazir...sebab kami rase membazir...lagi pon...aku bukannya kaki gayut pon.


nak wat citer...masa kat kaunter, aku disuruh isi borang, tangan aku kalo menulis mmg pantas. tak sampai 2 minit, dah isi penuh borang, siap sign...terus aku letak depan kakak kaunter. tahu ape die buat? ilek je balas sms, siap angkat fon tinggi2, tanpa segan silu depan customer. aku pulak kena tunggu dia habis menaip sms baru nak cakap ngan aku. aku macam.."ek eleh lu minah...nak becinta main jauh2 la, bkan depan mate aku" (dalam hati je cakap ni, sebab mood tgh baik kan).

sambil menunggu die menaip sms, aku main pusing-pusing pen atas kaunter tu dan sambil mengoyang2kan kaki, tanda aku bosan tunggu ko berbalas2 sms. gila kurang sopan kakak ni, seb baik tak amek nama, huhh! tu laaa.. sapa kate kaunter gomen (kerajaan) teruk? korang pernah pergi kaunter JPN buat IC? korang p la sendiri. dulu-dulu leh la kate lembap dan petugas kaunter garang...haa..lu pikir la sendiri.

kendian, settle pasal TMnet. kami ke lowyat (aku pnah wat stetment xsuka tempat ni, tp kena g gak), carik barang ngan adik aku dan ayeep. sorang carik vga cable utk tv lcd, sorg nak beli modem baru.

macam biase, mula2 rajin la aku ikut..lame2 letih lutut berjalan, hehehe. tahu la adik aku tu, gila cerewet, mengalahkan aku yang wanita...dia ni perfectionist sket. nak benda yg terbaik utk diri beliau. chait! gila berbeza ngan aku, mana yg sedap mata aku pandang..amek aje. tanpa banyak soal. heee.

skg pendrive 4g hanya berharga rm27? adeh la. dulu zaman mula2 pendrive diperkenalkan...512mb pon seratus lebeh. heheh. aku berkenan yg kingston pnye, kale pink ke'purple'lan. cantik. tp xbeli pon, tunggu turun rm20-25. wakakaka. hujung tahun dgr ade pc fair pada 12 - 14 Disember nanti, laaa... kenapa tak 18dis, kan dah gaji time tu. hahahah. gila saving minah ni.

haa.. lg satu, benda yg paling best aku pnah beli kat sri computers..card reader yg agak kool. selain leh usha harga market skg, suka je aku main2 speaker2 kt situ..main tukar2 lagu, dan pasang kuat siket, sampai la kena soal oleh promoter..'ya miss, carik speaker???' hahaha..

btw, aku xsuka gi kedai all it, sbb kena tgl beg kat locker tu, ntah ape2..lg pon situ mahai sket. kedai je lawa siket.

see? smart dan canggeh kan card reader ni. comel btul bila tergantung di pc anda.


semua memory card leh masuk. kecuali ada satu kes, memory card utk digital camera olympus, kenot la pulak. rm15 only. aku beli sebelum raya. semalam nak belikan member kirin, dah takde. heee.

so, stop cite psl card reader, itupun nak citer ke? hahahah.

ummm...gila dah jam 8.45pm aku xmakan malam lagi. lapar dol!! kami igt nak ke mamak kitaro, dh lame xmakan megi goreng ayam tu. nak gak singgah dollstore, gila lame xjumpa rerakan di situ, hummm. sekali kuar hujan lebat. malas nk menapak. huhhh.turun ke food court, nak oder...macik kt kaunter kate dah abis. buduh gile...awal lg rasenye. maka, kami belasah big apple donut aje.
my peberet. moonraker


pas kenduri donut dlm kete, gerak putra, terus ke dengkil. aku nak bawak dorg makan tempat sodap. hehehe. makan tomyam pok tek, pernah dgr..lain kali citer psal tomyam ni.

hasilnya... tadaa.....licin!


perut kenyang, senang hati.
gila penat, jam 11.40mlm sampai umah. setelah bape kali sesat. kakakakakkaka

Tuesday, November 25, 2008

Kisah..

aku bawak kek ceklat moist ke opis. ari tu Si H kata suka kek ceklat, so aku pon bawak. dorang ni rajin bawak makanan ke opis. macam-macam, macaroni bakar, nasik kerabu, spegeti, cekodok ikan bilis..macam-macam. aku macam segan x bawak ape2 tuk dorg..aku a sapot bekalan air..milo, kopi 434, nestum, susu anlene...dan juga cawan serta sudu plastik.

petang2 ini la xtvt kami bila busan mengadap kije. makan da minum petang, ramai2. bersembang dan bergosip. paling syok kalu bos masing2 xde. ape lg..Happy Hour la.

nak wat citer kelakar..

aku bg kek kt Si H.

weh, ni aku bawak siket kek coklat, ko suka kan?

Si H, amek bawak g tempat..aku xpasti letak meja mana.

tiba-tiba.. Si S..

"baqihh ( nama aku di translate bahasa kelate ), ada pinggan plastik x"?

"xde."

"bekas plastik ?"

"xde .semua dah ade isi."

"tupperware?"

"x derrrrrrrr..." ( suara aku dah tinggi dah, aku kalu kena byk kali tanya mmg aku marah..haha)

Si S xpercaya.. terus g carik kat loker aku.

"mm..kan dah kate, xde dah..abih."

pastu Si S jumpa pinggan kat meja Si B.

"ni bole x? sambil tunjuk pinggan tersebut."

"ummm..boleh la..lap siket, kotor tu." ( dalam hati, apahal nak tanya aku ni? nak makan pon kepoh kat aku)

la la la la la la .. aku buat buat air bekpes spt biasa.

2 minit selepas itu. tiba-tiba Si S datang.

qihhh.. kek tu sape bagi?

"MAK.. "

"laa. igt H bawak." sambil senyum kemalu-maluan.

aku senyum telan air liur. heeeee.

sebenarnya dalam hati ( kah kah kah kah kah kah )

bengong... Si S tatahu aku yg bawak kek tu. siket pnye sibuk mamat ni carik bekas nak potong kek tu bagi aku.. ekekekek. nasib baik la Si S tak dihidangkan kek tu kat aku.

k. aku akan buat-buat makan mcm tak tahu menahu, dan cakap..

"uyooo...sdapnye kek, sapa buat ni H? org rumah ka???"
hwe hwe hwe.

balik umah. aku cite ni kat housemate aku. terkekek2 la kami gelak.

mula2 dorg majuk aku x bawak kek tu utk dorg, hehehhe.

dorg kate aku ni.. "kera di hutan di susukan, anak di rumah mati tak makan".

tu la.. aku dah kate..aku xsuka ada kawan ramai2..takut pilih kasih dan tak tahu nak bahagi kasih.

dem! haha.

oke. stop cite pasal kek ceklat. maw cita update psl my housemate. one of them akan bertunang dis weekend. sape? yg mane satu? ada 4 calon, farrah, kak iza, ket, dan nana. yg penting bukan aku. heee.

aku tanak bgtaw sape lg..sbb si tuan badan kate aku ni kepoh. takpe, diam kan dulu. aku labelkan dia Cik 'X'

mula-mula dengar berita X akan dirisik, dan bertunang dalam bulan ni aku macam, terkejut, seronok, happy, pelik dan sedikit. excited mula2 dgr berita ni. tapi, aku ni kadang2 negatif gak pemikirannya. mula aku membebel.

"weh..kalo ko tunang bulan ni, bape lame ikat? msti setahun kan? so tahun depan ko dah kawen? biar btul weh? habis aku macam mana??? xkan nk kuar umah weh? kesian kt aku xde kawan nak bergaduh dan bertekak. nnti sape nak berKAROKk ngan aku lg?sape nak masak utk aku nanti? "

soalan bertubi-tubi aku gasakkan pada X.

ilek la kissssss, aku stil kije kat sini, bila2 masa jumpa kan? alaaa..ko tu..ntah kawen dulu dr aku.orang len pon leh masak kan? aku masak bukan sdap pon kan. ummm.. xpe..majlis nanti aku nak ko amek gamba aku. aku xnak orang lain.

terus aku emosi, mengalir gak la 3-4 titik air mata. bila kenangkan persahabatan kami ni, dah macam adik beradik. pahit manis, hitam putih lalui same2. isssh. nanti aku citer kan dalam episod lain.

lepas di risik. tarikh tunang pon dah ade, mgu pertama november...kitorg ke nilai 3, sevey barang dan beli ape2 yg patut.

minggu kedua november, kami mula bergotong-royong buat hantaran. tiap2 malam melepak depan tv, ruang tamu dah penuh ngan bunga2, renda2, gam gajah, dan macam2 alatan utk mengubah. masing2 menyumbang idea kreatif masing2. dan paling best masa hantaran yg penuh gula2 dgn cekelat...sibuk je aku tanya..."wehhh..ada lebih tak...bg aku, cam sdap cekelat ni". hehhehe.

menarik gak kije ni. hehhe. aku dh tahu buat bunga pakai reben, balut lollipop dgn kertas kilat-kilat...hahha. macam-macam la benda remeh2 ni. boleh la dibanggakan bagi percubaan pertama. heee. umm.. hasilnya? sabarrrrrrr...kite tunggu gambarnye minggu depan. heeee.

rombongan cik kiah ke nilai3.

minggu ni masing2 dh mula sibuk, nak buat kek la..ape la. aku pon sibuk gak,..

sibuk memikir baju ape nak pakai ahad ni. ngeeeee.



to be continued....

Monday, November 24, 2008

Hidung Berdarah.

HONDA CIVIC MUGEN TYPE R

generasi ke lapan honda civic, since 1972. huwww..aku pernah tgk sekali, kete ni di parking btul2 tepi ofis aku. bukan sebijik, tapi DUA bijik sekali di parking . masa tu baru turun keta.. mata aku macam tak berkelip, aku macam di pukau, dan berdebar-debar macam 1st date ngan boyfriend baru...


aku belek dari belakang...sampai ke depan..nak tgk sape driver..nasib bek xde.. kalu x mesti nampak keunggulan BATAK aku pagi tu. adalah dalam 30saat (lama tu ....) aku dok tercegat menikmati pemandangan indah kt situ, berdarah hidung beb! huhh. yela...selama ni dok wat wallpaper pc, skg yg real ada depan mata. sampai skg aku tatahu milik siapa keta idaman aku ni. huhh.



huwwwww.. mengeluh lagi. aku suka keta ni bukan dari segi luaran, bukan sbb kachak. aku dah dah kenal hati budi dah, cukup untuk buat korg jatuh cinta! tang engine, gear, brake, seat segala-gala. more info pasal spefikasi : akiss's dream car.

oke..lpas yg diatas...ade beberapa lg series dari honda civic.. yg turut aku suka, CIVIC Si COUPE(hok ite tuu..gila b*&^ santek) dan CIVIC MUGEN TYPE RR (kaler maroon pilihan hati).
haihhh..( lagi mengeluh). bila la aku nak pakai keta ni ha? humm. ayat sepatutnya :
bila la aku nak MAMPU pakai keta ni ek?

*psst. aku tak suka keta kaler kuning. aku tak tahu kenapa org pilih kaler kuning it di cat kan di keta mereka.

Hijrah.

selamat hari isnin. isnin yang biru.

bertambah birunya sebab pagi tadi hujan. hahaha. maka, terlajak la tdo jam 7.10pagi. hwehweh. thanks nana jerit kt aku pg tadi, aku lupa psg alarm kt henpon aku. ngee.

semalam kami sekeluarga balik kg kami, di melaka. bukan ade sedara sakit, utk tgk pembinaan semula rumah di kampung. humm. rumah tinggalan arwah atuk dan nenek aku.
dah usang..maka kami sekeluarga bina semula rumah tersebut, dan kemungkinan besar..kami akan pindah, pulang ke kampung. rumah di shah alam disewakan.

tiang2 umah aje tinggal.

mula2 masa mak aku cakap niat nak dok semula melaka main2 je. sekali mmg la btul ape yg mak aku cakap..sampai kg kami semalam....rumah dah tak rupa rumah. sedih gile aku.
rumah yg begitu banyak memori pahit manis..hilang sudah. haih.. xnk citer pjg..nanti emosi lak. heeeee.

oke. masa baru sampai melaka. jumpa bas menarik. utk M.U fan.. BURUK LA BAS KORANG! wakakkakakaka. sori, aku mmg tasuka m.u busuk. hahaha.




suis kat hall dapur. masih tertera lagi tulisan arwah atuk aku, catatan no.telefon sape aku xpasti. suis ni, buat aku teringat je zmn kanak2 aku.. bila nak ke bilik air, mula la pening.. alamak...yg mane satu suis bilik air ni?? hahha. terus la aku on kan semua2 suis. semua la menyala, dari ruang tamu, sampai ke dapur... hehehehe.


sekarang..bila petik suis banyak-banyak ni.. dah x menyala mana-mana lampu. sobsss.




kiPAS susah mati.


satu, sebab kipas ni jarang dimatikan, sebab kat hall depan, selalu ramai dok situ dan panas..maka susah mati la dia. dua, PAS, ya, pelik kan kipas ni? diwarnakan bilahnya hijau, dan tgh2 putih...macam bulan. heee. ok..aku x kias2..arwah atuk aku mmg orang kuat PAS. mmg die hard fan la..sampai kipas pon beliau spray kale hijau putih camni. heee.. beliau juga seorang Tok Guru (guru mengaji) kt kampung aku. =)



on the way balik, lalu la tepi laut kelabang kot. eye on malaysia dah pon pindah kat sini since last october, yelah..sejak Melaka jadi Bandaraya Warisan Dunia kan.. heee. amek dis pic dari dalam kete je, igt nak benti..tapi kenot...xpasal2 kena saman...mcm jambatan penang lak aku rase. heee




perjalanan pulang. hujan. mula la aku berangan sambil makan kepok super ring...




ape la nak jadi dengan kehidupan aku 5 tahun lagi?

Sunday, November 23, 2008

The Hoppers & Ahli Muzik : Ep 4




dpt msg dari ah-kwan.

"ko ada tgk The Hoppers & Ahli Muzik ? kasik tgk episod 4 nanti"

aku jwp..adeh.. mlm tu aku ondaway balik dari pd. xpe..tgk catch-up tv kt web 8tv..

aku sbnrnye nak mintak maaf...secara terbuka ni! sorry ah-kwan xpat dtg gig korg masa girl fest itu ari. sumpah aku ada masalah teknikal! da jgn emo2 ek kwan rempitan! haha

best je lagu korg dimainkan dlm series ni, weeehoo! lihat minit 2:58 lagu Minimal Minimax dan Love in Madraz pada minit ke 5:45.
more pasal band ini.. klik SINI.

ummm...fatul is quite comel kan? ahak hak.

oh ya.. jgn lupa saksikan this rancangan every sundays..10.00pm-10.30pm di 8TV!!

Friday, November 21, 2008

Awan Dania.

keluar tajuk.
aku bukan nak cite psal drama bersiri tu. teringat aku si ekin, die pnah cakap..


"tengok awan dania? aku bila tgk citer tu..aku ingat kau kis, perempuan tu perangai mcm ko.. sengal, hakhakhak "

aku gelak je.

oke dah.

kembali pada tujuan asal. ya...entri ke berapa aku hari ni? ke3. wadehel la aku ni. rajin benar membebel kat sini, terpulang la kalo korg rajin menelaah hasil taipan aku yg kadangnya
merapu.


aku baru sedar la, kebelakangan i aku suka merenung awan dan langit. merenung jauh.
aku rasa keamanan dan kelapangan minda. hilang kejap serabutan kepala aku.

tak tau la kalo membe2 aku perasan ke tak, tp yang aku taw...dorg selalu cakap aku ni suka berkhayal lately..ada alam sendiri. lagi dalam kereta, aku
ketinggalan dan kdg2 xsedar ape topik yg hangat dikepohkan dlm kete. heheheh.

lpas tu...aku snap pic. mcm tgh hari tadi..pergi opis lepas waktu lunch.

"uihhh...canteknya awan farraaaaah "
terus amek henpon w810i aku ni, snap beberapa foto.

kendian...ptg aku ke pasar ngan adik, kakak dan emak. masa nak balik.
again. amek gamba langit.
aman btul.


dan tiba2 hari ni aku teringat lagu lama ni. Out Of My Head by Fastball. Lagu lama masa di bangku sekolah. Lagu die kejaaaap je..2 minit 32 saat. Lirik amat bermakna itu di ulang sampai habis. Cuba pandang ke langit, dalam kereta (kecuali pemandu), dan pasang lagu ni. Feel it bebeh. hakhak. sila play player kat penjuru kanan atas sekali. 2-3 hari nnti aku delete balik. sekian. nyanyi together-geda.
...................................................
Sometimes I feel
Like I am drunk behind the wheel
The wheel of possibility
However it may roll
Give it a spin
See if you can somehow factor in
You know there's always more than one way
To say exactly what you mean to say

Was I out of my head? Was I out of my mind?
How could I have ever been so blind?
I was waiting for an indication
It was hard to find
Don't matter what I say only what I do
I never mean to do bad things to you
So quiet but I finally woke up
If you're sad then its time you spoke up too....

ulang sampai lebam.

..................................

Aku Suka Dulu-Dulu.

antara mainan yg pemes zmn kicik dulu.

1. permainan kad, rm1.00 je sekotak. best btul main benda alah ni. peberet ku adalah SNAP!! sampai merah2 tapak tangan akibat menampar simen kuat2 bila terdapat dua kad yg sama. hahhaa. happy family, old maid dan donkey juga syok! selalu main time2 cikgu xde dalam kelas..or lepas pekse penggal akhir. lagi ramai main, lagi bising la akibatnya, heheheh.

2. aku xpasti nak panggil benda ni. yg aku tahu..ade 3 -4 atau lebih ekor patung penguin yg comel akan naik tangga...ktek ktek ktek..dan turun menggelongsor turun. weeeee.. sangat menghayalkan . hehehe. ak ingat lagi, benda alah ni pakai bateri paling besar bersaiz A, ntah sebulan bapa kali mak aku beli..sbb selalu aku mintak, maaaaakk penguin dah tak jalan lg!

3. water color panda..harga aku tak igt...sbb mak yg selalu belikan. huhh.. kalo ade pendidikan seni yg memerlukan water colour...ini lah pilihan ramai. dan juga BUNCHO. itu masa aku darjah baru mak kasikpakai...sbb aku xpandai jaga barang..selalu hilang. dah la kaler tu mahal. yela...dari 12 warna..sedar-sedar dah tinggal 2-3 warna je...mana pergi tatahu.

4. tora rm1.00 dan dingdang rm0.50. iklan kat tv cukop la canggih permainan yg bakal diterima. HAI .. TORA DATANG LAGI.....!! tp realiti nya..hampeh. tp tetap gak kita beli bila kuar lg iklan baru bukan. siap dapat bola2 cekelat berinti biskut...yg selalunya lemau. hihihihi

5. paperdoll! weee..yg ni peberet aku gak ni. datang dlm pelbagai pesyen baju dan rambut. kena pandai jage ni, yela...kertas kan? kalo kasar siket..boleh putus kepala dan kudung kaki tangan doll kite yg comel2 ni. rumah utk doll2 ini adalah kotak pensil dibawah. hehehhe. sure korg2 penah memiliki kotak pensil ni. gila canggih..tekan sini, keluar sharpener...tekan situ., kuar pemadam. hahahaha.


6. pistol ni ape nama ya? peluru die konon2 melekat kt mana2 jika betul arahnya. bg kanak2 nakal, muka orang pon leh jadi mangsa. hahaha. selain pistol ni, pistol AIR pon femes gak dulu. tp aku tak suka, adik aku ada yangg besar dulu. sampai kuyup ditembak, cis!

7. belon. adeh. nama ape eh? hahah. yg aku ingat pakej nya dapat dua benda, satu straw kuning kicik dan satu tiub cecair kenyal berwarna warni ikut nasib. mula...cecair kenyal tu kite gentel2 bentuk bulat..dan diletak dihujung straw. taddaaaaaa. jd la belon plastik yg boleh dilambung2. kalo salah teknik gentel, belon takkan terbentuk, tiup la sampai semput. dan paling menjijikkan..aku suka kemam dalam mulot...kendian letupkan dalam mulot, pop pop! pastu, rasa pahit beracun kt lidah. hak hak.

seronok bukan zaman kanak2 ku. oh, kan best dapat pusing masa kanak2 dulu.

aku benci alam dewasa!

Aku O.K....

ya. terkejut aku pagi ni masuk ofis setelah 2 hari cuti...rehat.

macam kena terjah dengan abang naz rambut ketak.

"kis! ok ke? sihat dah"

"kis..kau g mana ni"

"kis...ko ade hari ni?"

"kis..kau kemana, hilang senyap2 je"

"kis, sakit...? en.rabani risau takut ko masuk hospital"

"kis...operate ke? saya puas carik anak kesayangan sy sorg ni.."

aku : 'saya ok lah. demam biasa je..letih kot dah 3 minggu xrehat kt umah.'
sambil makan kuih beli kt kedai bawah tadi + air milo panas dan pekat.
beserta 1 botol 500ml minuman isotonik 100PLUS, sebagai ganti panadol.

dan yg best..orang tu..ada kemajuan...dah reti tegur/bercakap dengan aku depan kawan2 beliau. kalau tidak...belakang kawan2 je berani tegur aku, pemalu sgt la konon? ataupun EGO?

sehat dah? mm..nanti jap g ade orang datang nk amek buku kompaun, dari terengganu..boleh?

aku : senyum je. "ok..boleh"

. . . . . . . . . . . . .

Thursday, November 20, 2008

Aku Makin Benci berYM.

klik gamba kasik besar siket. tq

semalam, mula chat. kata dpt id dari blog aku. kata nak berkawan. dah kata amek dr blog aku..kenapa baru nak tnye umo, keje katne, nama sbnr ape, tgl ktne.. pulak main paksa bagi no.fon.

bila tanya ada myspace? friendster? facebook? paling ayam pon...ada tagged?
jawapan = XDE, xlayan benda tu semua. aku tanya lagi...mana gambar kt display? dia kate= "xpe nanti sy hantar MMS, jangan takut..saya n orang baik2...dah haji pon saya ni" .
aku malas dah nak layan.
fREaK!

aku ni jenis pantang dengan perkataan :

ASL pls?

itu kalo tahun 1999 dulu ye aku akan jawap..di MIRC.

dan juga paling tak suka bagi no fon kepada strangers. harap anda faham.

*nama perlu ditapis di atas sbb xnak memalukan lelaki ini. sorry ye en.R*******.
hope u get what i mean. bukan aku sombong, aku xselesa lah..dan aku xdesperate even aku single pada umor 24tahun. terima kasih. mungkin kau ni org baik2, tapi, xkena ngan aku. =)


sign in as invisible to everyone.

adalah kegemaranku sejak dulu.

Lagi Tag!


1. List these rules on your blog.
2. Share 7 facts about yourself on your blog.
3. Tell 6 unspectacular quirks on yours.
4. Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
5. Link the person who tagged you.
6. Leave a comment for each blogger.


7 facts about me.
+ I Am Short. 1.57 cm. My little Brother is taller than me.
+ My shoe size 4 - 5. kaki cinderella kan? wakakka
+ I am immature too.
+ I don't like watching malay MOVIEs.
+ The fact is, I hate YELLOW and BLUE colour.
+ I have a pair of PANDA LAZY EYES. eyebag mcm haram.
+ My sayang nikon is NO.1

6 unspectacular quirks:
+ I never eat KERANG.
+ I don't like eating something GREEN!
+ I hate chewing gum. nak muntah!
+ I burp loudly.
+ I don't like YM.
+ I am a NIGHT person.


7 persons to tag...
i tag semua yg rajin. heeeee. petang2 ni otak lembap memikir nama sapa. lagi pasal aku pnah ada dalam entri ini dan ini.

Kuch Kuch Hota Hai!


selamat pagi!

maw taw ka? malam tdi kan.. aku mimpi kena kawen paksa! waahahhahha.
pelik lak aku sonok bila kawen paksa...tahu kenapa? hahhaha. gelak lagi.

dalam mimpi tu.. ade lelaki tu masuk minang aku..trus mak aku terima. kami tak bersanding..nikah gantung.

bila 1st time jumpa... aku agak terkesimah..lantas jatuh cinta..Oh Suami ku!
Tinggi..Kurus.. Muka macam Shah Rukh Khan...masa tu rambut dia agak pjg siket
Mmg manis dan kachak la. plus, dalam mimpi ni dia datang dari family yg berada..masa kenduri kawen, aku xkuar duit pon. sbb tu die leh kawen ngan aku pada usia semuda itu. hehehe. dia juga bagitaw mak aku yang dia dah suka aku sejak bangku sekolah..ya, nama dia Fariz.

yg xbest nya.. kami tak dok serumah...sbb masa dalam mimpi tu kami masih belajar lagi. jumpa kejap2 je...peliknya...feeling dalam mimpi tu mcm real..aku leh rase berdebar2 nya jantung aku bila berjumpa dan betapa sakit nya hati merindui dia, dan yg paling aku ingat aku ngan henpon xleh berenggang kerana sentiasa menunggu panggilan abg fariz. . hak hak hak hak

bila terjage dari tidur.. aku macam mengeluh.... "laaaaa..knp mimpi je!!!"

tarik selimut tutup muka..zzZZzZZzzz..

*pelik, aku suka gak SRK ni, tp xla sampai tergila2 sampai nak kawen ngan dia..kalo kakak aku ye la kot. hahhaa. agak2nya apa tafsiran mimpi ni hoh?

Baru Rambut!

jam 17:13hr.
new text message received from *******

"salam..nape xdtg keje? sakit ke? btl ke masuk hospital?"

jam 21.10hr.

nak cuci ke?

"tak. nak potong"

potong lagi? pendek?

"a ah.. pendek. macam ni.."

kenapa?

"RIMAS!"

Wednesday, November 19, 2008

Pening Penang

hai. saya hari ni saye cuti! yeay! cuti buat sendiri...ntah aku rase lately mcm pnat saket2 badan, nak demam pon ada. macam org tua lak. hahahha. yela kan.. mgu sblum ni dah overnite berjimba di P.D, plak mgu lepas ke Penang pulak. banyak tul hutang tido tertunggak. ekekke. so semalam petang di opis aku rasa mcm nak muntah tgk kije berlambak.. aku rasa mcm nak balik sh.alam..hehehhe. dalam 2 lebih aku blah. lagipun adikku Sufi balik utk cuti semester..yeay! terus aku msg abg opis (bukan Dia oke )..

"tlg punch utk kis, kis balik terus..x msuk opis dah"

jam 7 lebeh .. 'kad anda telah di 'jak' oleh sy pd jam 5.45pm, td ramai org cari, anda ke mana? adakah anda sakit? ke ada mslh? kongsi2 lah yg di tanggung tu..takut x kuat nak pikul se org'

"ohoho..tq..nanti kis banje teh o..haha..sape carik? kis oke... sakit hati je..dah besar..tanggung sendiri la..xpe nnti sembang lain k"

oke. balik umah lepak2 on9 semua mlm aku g karaoke ngan adik aku. 24 buah lagu kami sampaikan malam tadi. sakit tekak...mcm pedih pon ade. hahahha.

oke...skg maw cita trip ke penang itu hari. aku g sane bukan bercuti..tp jemputan shoot utk Bhgian Korporat, NRE oleh farrah. dorg ade meeting n hari keluarga.. makan penginapan semua ditanggung...terima kasih ye. maka..byk la aktiviti2 dijalankan. tapi gamba2 rasmi bahagian aku x letak sini la...gamba kami berjimba je la jwp nye. hehehe.

pagi sabtu..acara bercanda di pantai. hwehehwe.

kendian..menunggang banana boat..yeay..tp aku xnaik pon the banana. aku naik bot ...utk konon2 shoot dari atas bot. dorg mmg ptt berterima kasih kpd jurufoto mreka yg gagah dan jantan ini kerana sanggup wat kije ni. hihihi.

petang lepas sesi mesyuarat, di adakan acara sukaneka jam 5.00 ptg. cis, aku igt nak amek gamba2 dajal dorg..tapi aku dipaksa join skali. padahnya..kami sakit2 bdn dan kaki kerana tarik tali. hahahha.


dorg ni mmg suka buli aku kan? di sbbkan aku ni xsuka mandi laut dan badan aku bersaiz kecil(tapi tidak pada peha ku)...sonok dorg buli aku. arrrrrrrrrrrkkk tensi.. hahahhaa. dalangnya tu ha yg pakai KEY puteh tu. siap ko Cik Ada!

ya....nak letak gak gamba dorg ni. anak2 en.azman...si kembar yg comel comel sgt. geram tul aku! adik amiza dan azima. waaaa..nak anak mcm niiiiiiiiiiiiiiiii!

malam sabtu..berBBQ. xbyk amek gamba..gamba2 rasmi bos2 bahagian ada la. pas bbq..kami ke pasar malam feringgi (cmni ke eja dia?). psr mlm ni mmg wajib g wehh..siyes..kalo x mmg xlengkap la percutian korg. souvenirs murah2..semua 5 rm10, 3 rm10...huhuhu. mcm2 ada..lilin, lampu tidur, lighter..haih...mcm2 la.
sebelum gerak balik putra...singgah la bazaar kt penang street. beli ole2. xlain xbukan...jeruk2..buah pala semua. hehhehee.

ekceli..sepanjang 3 hari 2 malam tu...aku amek dalam 813 keping gamba. hahaha. gila byk smpi pening aku nk pilih. heeeee.

ok bai!

Olivenol 1 - Ekzema 0

okay just want to make a short post here. ewah speaking! okay last hari tu aku update sini aku kata last E anak aku tinggal muka ja, and...