Tuesday, November 30, 2010

Mahakarya Cinta Betul!

pengalaman bekerja di hari Ahad, apa lg, bertugas di MAHA lah. hari ni bertugas dengan Mior dan Encik S.I kite ;p, dua-dua single dan available. berminat? erkk


sebelum tu, cuba teka ini gambar apa?

menikmati pemandangan indah di serdang ketika menempuh jem sambil bergossip dengan S.I pasal MizzNina? haha.

ya sila patah balik jika malas layan jem.

akhirnya sampai setelah 1.5 jam perjalanan. padahal kurang 15 minit dari putrajaya. sy salahkan mereka-mereka yang membenarkan kereta tanpa sticker parking di tempat tidak sepatutnya.

ramai manusia kebal di sini. tak kisah kena langgar puwwwn.

abang ni RELA di langgar juga.

ok dah sampai. seronok naik tangga sama-sama kakak pakai legging merah dengan baju singkat. abang baju kotak-kotak buat tersipu-sipu pula? haha.

check in trus bertugas. rupa-rupanya ramai lagi rakyat tak tahu beza barang ORI dan TAK ORI. ke sengaja buat tatahu? ;p

pasangan bercinta.

uhuk uhuk. cuci mata. suka i depan booth i ada lelaki cute. ;p

tetibe pose pakai jaket lah kan? eleh i pun pakai blazer baru lah. *tetibe*

minum minuman pembunuh sambil jalan-jalan carik makan.

dalam banyak-banyak benda yang dijumpai, ini paling nak pingsan tgk. cantik umang aihhhh! songket sari apa ntah. harga? tak kurang dari rm200 lah. ya, tak KURANG.

tempat strategik.

kucing dan air sirap. gemok gila kucing rasa nak tampar. tp mmg dah tampar tepuk2 muka dia. hahaha. ok sebelum pulang ke rumah sambung tidor, kami singgah ke Bdr Kinrara. ke rumah Abah, En. Yahya sbb nak hantar IP.

air sirap tu sedap tambah dua kali. mungkin kerana dah lama tak pergi kenduri kawen.



ya, sepatutnya ahad saya begini. guling-guling depan tv atau bilik yang syahdu ;p dah la petang tu hujan. mata melekat tak bleh bkak. kuh kuh kuh.

oh sy mmg tak sempat nak jalan semua hall. sy pergi 2 hall pameran sahaja. no wonder ramai orang, sbb tapak MAHA ni besar dan luas gila!! banyak exhibitors (kacak) ok. macam-macam ada. kalau nk pergi, weekdays lagi bagus, nak pergi tgk pameran kucing pun tak sempat. maklumlah, bertugas kan?

ok masih ada masa lagi nak g. apa-apa rujuk SINI ya. setakat ini, jumlah pengunjung ada lah 866,00 orang. pergh.

ok gambar di atas tadi adalah blazer baru saya lah, baru beli sbb nak kasik semangat g kije ahad-day. hahaha. mengade.

ok bai!




Saturday, November 27, 2010

Tips Elak Perut Kembung Seperti Akiss!


kih kih kih. comeh bha ni. eh tapi bukan nk cite impian nak bela Mini Puffer, tapi pasal kembung, bukan ikan kembung, tapi kembung perut! sy mmg selalu hadapi masalah ini ok. kembung, pastu masalah angin :(

cehh, perut kembung konon, padahal lemak berkrim di perut saya ni mmg syg kat sy, xnk lepaskan saya. wahahha. bangga i dgn aset i.

eh, ok, sbnrnye pagi-pagi dah bangun, baca info kesihatan dari Yahoo! : 5 Ways to Deflate a Bloated Belly! ok, sy dah ringkas kan sedikit.


1. Pick Potassium-Rich Foods
This mineral helps regulate the fluid balance in your body, keeping bloat at bay. High-potassium foods include bananas, cantaloupe, mangoes, spinach, tomatoes, nuts, and asparagus — which contains an amino acid called asparagine that (bonus!) acts as a diuretic to flush excess liquid out of your system.

ok. lepas ni aku cuba makan pisang mentah-mentah. ughhh tak suka.. :{

2. Keep Your Mouth Shut!
Beware of habits that cause you to swallow excess air — like chewing gum, drinking through a straw, smoking, and talking while you're eating, says Patricia Raymond, M.D., a gastroenterologist in Chesapeake, VA.

kah kah kah. ini peberet punya habit ni, tp kurang sopan tapi nk buat cmne. klu tgh makan mestilah nk bercakap sedaknye...sedaknyee sambil mengumpat pasal rambut Tomok kan?! ok lepas ni fokus menguyah je ok?

3. Limit Sugar Substitutes
Some people have difficulty digesting artificial sweeteners (especially sorbitol, found in many sugar-free candies and gums — making gum doubly bloat-inducing), which can cause gas and diarrhea, Raymond warns. If you suspect you're one of them, opt for a bit of real sugar instead.

kurang manis dalam makanan, lebihkan dalam senyuman.

4. Pop a Probiotic
These "good bacteria" (found in supplements and in cultured milk products such as yogurt) can keep you regular and bloat-free, says Jeannie Gazzaniga-Moloo, R.D., a spokesperson for the American Dietetic Association.

SAYA BANGGA SAYA PEMINUM NO.1 VITAGEN PURPLE!

5. Prep for PMS
If you tend to swell up before (or during) your period, be sure you're getting enough calcium (1,200 mg a day) and magnesium (200 to 400 mg daily) in your diet; both nutrients have been found to help relieve PMS symptoms such as bloating. You can also pop Midol, which contains two mild diuretics.

ok ok, ini mmg bener, kembung bila nk piyed dan mmg dokter selalu bebel amek kalsium bla bla bla bla.....

ok, clear? simple je kan? ok cukup untuk hari ni. full article kelik SINI. minggu depan nak cerita Adab Makan Rasulullah pulak, ;)

ok bai!


*ini bukan tips perut kembung sbb pregnant eh? jgn nk main-main ;p
**tak sabar tgu perut kembung Farrah tu jadi kempis dan baby comel muncul.
***and hoping dan berdoa Nana pun sama, sihat dan 'dalam' tu sihat.
****daaaaan, to my Kak Iza. rehat cukup2 ye? ;)






Friday, November 26, 2010

Rapunzel! Rapunzel! Rapunzel!



hilarious, super-extra-adorable, romantic, beeeeeeaautifullll!!! sy menangis dua kali tgk movie ini. haha. tamau buat full review lagi, sebab rasa nak tgk lagi sekali! hihi

nah sket trailer ;




ok bai.



Thursday, November 25, 2010

Tutorial Widget Twitter :)

oh rupa-rupanya sy ada formspring? hehe. lama tak bergiat di situ. soalan kali ini datangnya dari pembaca blog ini yg berminat dengan widget Twitter. *kenapa aku cakap mcm penyampai radio di ruangan permintaan lagu?

tak sia-sia sy buat kaunter pertanyaan.

terus pada misi tutorial lekat widget twitter di blog anda. tp peliknya dulu ada twitter letak link 'Goodies' atau 'Widget', dh hilang la pulak. tp takpe. apa2 hal, kelik link di bawah.


ok. dah kelik. terus ke 'My Website'

Pilih 'Profile Widget'.


ok tahu korang dah excited sbb dh taw jumpa kan. ok apa-apahal,
WAJIB
, penting k, letak 'Username' orang dengan ruangan 'Settings'.


kendian utk dapat pemandangan yang comel spt sy punye (perasan), pilih warna kegemaran korang dengan meng-kelik 'Appearance'. kemudian klik saja di kotak-kotak warna itu utk Widget Colours. simple, klik-klik je :)

nk ejas panjang dan lebar, kelik Dimensions.


ok sebelum Finish & Grab Code, Test dulu k.

dah grab code, letak lah di Dashboard - Design - Page Element - Add a Gadget dan masukkan kod ke HTML/JavaScript. ;)

ok kalau masih ada pertanyaan, sila sampaikan pertanyaan anda di kaunter pertanyaan saya yg mesra ya.

ok bai!






MAHA International 2010, Serdang, Selangor.

marilah ramai-ramai ke sini memeriahkan suasana. ya, MAHA 2010 akan di launch kan sabtuday ini oleh PM kita.

MAHA stand for Malaysian Agriculture, Horticulture and Agrotourism. bukan mahakarya cinta. ya akan berlangsung selama lebih kurang 2 minggu, 26Nov - 4 Dec 2010 ;)


senarai peniaga/peserta MAHA kali ini.
kelik je gambar, xperlu kecik2kan dan dekatkan mata dengan skrin, tak elok.

woi yeke tahun lepas ada benda alah ni? best kot?
tapi yg pasti tahun ini, 2010, ada ini!

pertandingan kusing! miawwwwwwww. (kelik gamba)

ok kalau nak jumpa saya, ya. jumpa saya, akiss. bukan kusing-kusing somel ya. sila datang ke sini Ahad ni ya. AHAD. AHAD. AHAAADDD KENA KERJA!

ok sah sy dah bengong. maklumlah diriku ini manja, kerja weekdays sahaja, weekend kerjanya tido. tapi saya berbangga..! (suara bertukar suara Yusof Haslam) saya satu-satunya wanita yg dilantik sebagai petugas di pameran ini. *sapu bahu kanan, sapu bahu kiri laju-laju.*

ok tak tak. tak payah jumpa sy. sila ke sini utk pelbagai aktiviti/jualan menarik. KELIK SINI utk maklumat terperinci pasal saya MAHA 2010.

ok bai!




Tutorial 'Like-Like' FB :)

ok lah, atas permintaan, i buat. ok i curik-curik waktu kerja utk buat ini. sila belanja Subway lunch nnti ok? haha.

1. Pergi ke 'Dashboard' (blogger home).
2. Kelik 'Design'
3. Kelik 'Edit HTML'.
4. 'Tick' atau Kelik pada kotak kecil sebelah Expand Widget Template. --> rujuk gambar di bawah.




6. Tekan CTRL + F (Find) dan masukkan kod ini 'data : post : body'



7. Dah jumpa? ok, copy kod dibawah ni, dan letak dibawah 'data : post : body' ----> rujuk gambar ya.
<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

8. Preview, atau Save terus ;)

ok kak Jue Amer dan Gyena, berjaya tak? kalau berjaya sila like entri ini, sebarang pertanyaan leh komen atau twit trus ya ;)

ok bai.







Wednesday, November 24, 2010

Tomok dan Taylor Swift.

ugh. lamanya tak update. padahal baru 2 hari. haha.

ok sbnrnye agak bizi, kije menimbun. sumpah, tak tipu, tanya bos sy. tambah lg sibuk dengan latihan tarian waktu lunch (wth!).

ekceli nak update semalam lagi...hurm, sy sukalah dgn rambut tomok hok baru tu! mungkin aku dah rimas rambut sendiri yg dh lama tak ejas itu ;p


fuhh. percubaan berani mati. rihanna pun tersedak minum air tgk ni. siyes tak kutuk, cuba tanya Shahir, dia ada beran ke buat rambut mcm ni? hehe.

tahniah lagu "kini kuuuuuuuu..bebas tanpa dirimu lagi!" dapat masuk final ajl! eh dan juge lagu Shahir. suka ;) dan lagu Ana Raffali, dan Faizal Tahir ;p

daaaaaan, perubahan rambut taylor swift! cantik gile kot! eh macam tukar suka sama suka plak ngan Tomok, sorang dari kerenteng ke lurus, sorang ke kerenteng ke rebonding. ;B

ok byk nk update, tp tatahu nk mula dari mana. ok sy mulakan dengan tutorial 'LIKE' dan 'Widget Twitter' ye. geng yang request tu, tungguuuuu ;p

ok bai!




Monday, November 22, 2010

Full House Lifetyle Store and Cafe ;)

ok finally dpt gak jln2 carik makan di sini, Full House! ye, tajuk macam nk citer korea kan? huhu...dah lama kot usha. ajak kawan ni, ajak kawan tu, xjadi dan x sampai-sampai. akhirnya, thanks to Cupi temankan I. dan Ayeep dan Tqa.


hello mari colet siket cupcake!

bila sebut Full House, of kos sgt sinonim dengan house deco nya yang, meng-pengsan-kan cantik yaw! nama penuh pun Full House Lifetyle Store and Cafe ;)

kalau duduk rumah mcm ni, nk buat sepah tak sanggup.

cantik sampai ke dapur!

nak buat pre-wedding photoshoot pomboley!

britney ketika zaman anak dara sunti.

the makanan(s)? not bad. lunch set (utk weekdays sahaja, weekend oder ala carte shj) semua dalam belasan-ringgit malaysia sahaja. adik makan Wok Sear Chicken Chop.

sebut Wok Sear macam dialek Kelate, tokse : Wok Sear.


kat sini ada section jual baju, kasut, dress, etc semua made in korea :)

ok sy phm xleh pose atas katil sbb tu letak baju semua. tak ikea lah macam ni ; p daaan,

ya, ada jual spek!

tomok porter!

jgn renung lama-lama. ***hypnotizing***


alamat seperti tertera di atas. juga kelik pada gambar ya.

ada 3 cawangan setakat ni, Sunway Pyramid, Jln Yap Kwan Seng dan Ara Damansara. sy p yg kat Pyramid sebab INI. gile ke promosi sampai rm799 for 500 org pertama?? tapi xbeli pun. sebab xde chemistry, haha. xrasa berdebar masa pegang die ;p, pilihan hati? ada sy tulis di entri sebelum. alert la siket?

ok bai :)




Popular Warehouse Books Clearance 2010.


haha.

baby..come to mama! sy mmg tak fokus bila bab buku ;p

best pergi jln2 musim nk krismas ni adalah tgk decoration mereka kan kan kan?

ok, jika anda ulat blog buku, sila hadir ke Summit USJ untuk 17 – 28 November 2010 : Popular Warehouse Books Clearance.

ok bai :)

*kontrol macho nak nanes sedih Dobby mati :(
*semua gambar adalah hasil tangkapan SE Experia X10.



Saturday, November 20, 2010

eat eat eat ;B


bukti kidnap italian bmt ke pecah panggung. ;B

order chit dah lain. menu dan lain.byk improvement. maybe pasal kes kaki katak. bagus. bab makan halal ke tidak, sy minum je.

beautiful & aman damai friday evening :)

ok bai.

Olivenol 1 - Ekzema 0

okay just want to make a short post here. ewah speaking! okay last hari tu aku update sini aku kata last E anak aku tinggal muka ja, and...