instagram akiss

Friday, October 17, 2014

baby.

aku disyaki pregnant Ramadhan lepas, di mana aku disampuk sawan memasak. aku tak jejak langsung bazram, even stall jual kuih lauk bawah rumah. the whole Ramadhan aku memasak, ada dua-tiga kali ja makan di luar jemputan berbuka dengan kawan ketat. paling terel aku masak rendang ayam. memang satu pencapaian hidup yang hebak.

aku alah teruk bila masuk bulan kedua. muntah bersepah, langsung tak boleh makan. mabuk teruk, tahap tenaga tinggal 20% je kalau malam balik kerja. naik kereta pun tak boleh. naik 10 minit, turun kereta muntah semalaman. aku pergi kerja naik bas. masuk bulan ketiga merempit balik. kereta still mabuk. suami nak hantar pi kerja pun aku taknak. kira kalau pergi kerja naik kereta pagi-pagi, turun je kat lobi aku lari lintang pukang menuju toilet untuk muntah. lawak pun ada, si farrah jadi saksi.

dan disebabkan alahan teruk ni lah aku takda gambar raya. keluar rumah pun tak, raya mende? makanan raya mmg babailah semua.

berat turun ke 50.6 kg gitu, hilang dalam 4-5 kg dalam masa sebulan. tak payah susah-susah joging satu putrajaya, har har har. kurus nak mati. mak aku kata muka Ming (kucing aku) lagi besar dari muka aku masa tu hahah!

masuk bulan keempat, aku dah boleh makan. tapi tak banyak. makan beriya, muntah balik. pergi check-up kat KK, naik 400gram je berat badan.

aku kena sawan kacang masa mengan, hari-hari makan kacang. bila breakfast, hari-hari aku makan nasi impit, kuah lontong, sambal kacang dan kacang nasi lemak aku campur sekali. itu je aku makan selama tu. pastu kentang kepsi tu, memang kegemaran. pastu french fries. hewhewhew.

aku mengan tak ramai tahu, hanya budak-budak unit aku je tahu, sebab dorang yang terdekat dan jadi saksi larian muntah aku hari-hari. selain muntah bersepah, aku juga tidur bersepah. memang kuat tido masa dua bulan pertama. nasib baik dorang faham. hehe. bab mudah penat jangan cerita lah, nak berjalan pun kena plan awal sebab cepat mengah kalau jalan jauh.

dan masa mengandung jugak, aku jadi lebih perempuan sikit. aku jadi penyabar, senyum je kalau ada ape-ape hal. suara pun tak tinggi. gelak pun takdalah gelak bersepah dah. lepastu aku suka layan lagu melayu. aku macam flip personaliti dengan suami aku. pastu mcm biasalah, mudah nangis pun ye. ada lagu yg aku suka sangat dengar sambil leleh macam tuju ke baby, lagu demeises ni. lagi-lagi bila dah jadi macam ni.

tapi tulah, dugaan. aku kerap bleeding. mula-mula doc kata normal, cuma pangkal rahim sensitif. siap kena puasa bersama bagai. aku redha je. paling teruk bleeding masa baru masuk empat bulan, sampai aku minta kakak hantar aku ke hospital. sampai doc check bawah. malu kemain macam nak pakai helmet masa doc seluk sikit. haha

sampailah hari isnin, 29 September. balik kerja tetiba basah, air keluar non stop. pakai pad pun tak guna, so aku alas dengan kain dan tisu. tak sakit malam tu, aku tak pergi hospital pun, sebab penat sangat.

esok pagi aku pergi klinik swasta sebab doktor kat hospital kul 10 pagi baru ada, aku scan kat situ doc refer emergency terus, sebab dia kata air ketuban dalam kantung kering habis. bocor. kiranya malam tadi air ketuban lah yang jatuh, aku tak tahu. maklumlah, aku walau dah kawen duduk bujang. mana nak taw.

aku admit 30 September kat PBBR, Presint 8

again, aku tak beraya. raya haji dengan nurse dan doc. mak and family datang bawa nasi lomak homemade.

doc cakap, harapan baby nak survive amatlah tipis. scan baby, jantung masih ada. maksudnya dia struggle lah nak survive dengan keadaan kering macam tu. malam pertama kat wad aku tidur awal. tengah tidur terjaga 2 pagi tu aku tumpah darah, banyak gila. terjaga sebab sakit. dalam sakit aku tu sempat amek gambar, nak tengok? :p disebabkan sakit, kebetulan doktor ada kat kaunter jururawat tu aku mampu panggil doktor dengan lambai je, tunjuk darah penuh atas katil.

masa tu aku terus sedar, i will lost my baby. masuk bilik air aku menangis sambil cuci pad, darah di lantai semua. hilanglah macho kalau nangis depan doktor.

hampir dua minggu aku duduk wad bawah pemerhatian doktor, dengan diagnosis inevitable miscarriage. ambil antibiotik elak infections hari-hari, dan scan setiap dua hari. dua minggu beb, bayangkan nak buat apa dalam wad? doktor pun tak boleh komen lebih sebab benda ni dia nak jadi naturally. doktor kata kes macam ni biasa dalam 24 jam baby akan jatuh dan keluar sendiri.tapi aku lain pulak. baby macam boleh survive, tapi doktor tak janji apa-apa lah. mana taw air ketuban aku boleh topup balik. tapi doktor sendiri kata almost mustahil sebab kandungan still awal.

bayangkan "dugaan menunggu" aku kena hadap setiap hari. sebab tu aku takdalah nak kecoh satu kampung aku admit, sebab tak reti nak explain kat orang macam mana. mana yang call aku direct atau whatsapp personal ke aku try explain.

cuma nasib baik kat sini selesa, bilik pun sorang, macam duduk rumah je. view pun cantik. aku siap adjust kedudukan katil lagi bagi mengadap tingkap haha. duduk sini dah buat macam rumah sendiri dah pun, nurse doctor mak guard semua dah kenal. semua aku  buat sendiri, ambil baju ke, tukar selimut ke. semua boleh buat sendiri. nurse boleh jadi kawan, mula-mula panggil "Puan", lama-lama panggil "Balqis" je.  memang kak long kawasan kat situ. cuma kesian kat family dan somi, ulang alik balik dari kerja teman aku. dan kawan-kawan ketat mana yang aku sudah maklumkan keadaan aku.

 the bilik. 

 the view.

the makanan.

dua minggu baby survive. kuat sungguh baby mama ni.

yang sedihnya, mula dari aku pecah ketuban tu, selera aku dah ok. aku makan macam orang normal dah, dah takda alahan mengandung tu :/

13 Oktober, pagi-pagi isnin repeat scan. hujung minggu aku dah sakit-sakit sampai doc injet pethidine. doc kata kaki baby dah keluar, tapi stuck kat kepala. songsang. bila doc kata "dia dah takda ye...", fikiran aku kosong. tak nangis pun. masuk bilik wad balik, aku baring kat katil sambil msg family dan kawan. aku delete semua applications berkenaan pregnancy dalam handphone aku. sambil tu, doktor pasang jarum untuk masuk air whatever tetiba doktor tanya "kenapa puan?" terus banjir. doc ni kaunseling aku.

doc cuba keluarkan baby kat PBBR ni je, tapi tak lepas even aku dah push, sebab takda contraction. tak boleh nak suction, sebab baby dah lengkap. so kena hantar ke hospital putrajaya. sambung berperang kat situ dari pukul 1 pm macam tu. kat hospital doc suruh teran normal, still tak boleh. dia tak boleh suka-suka vakum, sebab kecik lagi. so kenalah induce bagi ada contraction.

adalah dalam 2-3 jam aku dibiarkan baring terkangkang kat situ, aku tak sakit apa pun. cuma sejuk gila. berulang kali doc datang tanya "ada rasa nak push tak?" takda. masa tu dah hampir pukul lima. sejuk gila and lapar. sampai aku suruh somi selimutkan dua lapis selimut. sebenarnya pukul 2 somi aku dah datang suap makan nasi goreng siap. pastu dalam dekat kul 5 tu nurse bagi minum air koko and biskut tiger.

tengah-tengah makan biskut tiger tu, tetibe rasa sakit period tu. sikit je. pastu aku push sikit je, rasa something keluar. aku campak biskut, terus jerit "NURSEEEEEEEEE!!!"

ntah mana aku dapat kekuatan menjerit tu. nurse masuk sambil aku tunjuk-tunjuk celah kangkang aku. aku tak kata apa-apa, menangis je mampu. bila tengok aku nangis masa tu, nurse semua macam berganti-ganti suruh aku bersabar. "sabar puannnn, banyakkan bersabar...". macam mana aku nak bersabar, aku baru je lahirkan anak aku yang dah takda nyawa. menangis sampai basah baju je mampu.

tepat 5.05pm baby keluar. ada dua tiga nurse datang setelkan. masa nak potong tali pusat, nurse suruh selawat.

"Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali muhammad."

selawat sambil menangis tak henti, dalam masa yang sama, nurse ambil something like gunting potong tali pusat. aku bangun tengok. Tuhan saja tahu betapa pecah hancur hati dan melayangnya badan aku rasa bila tengok depan mata sendiri. lepastu aku muntah habis nasi tengahari tu. gila teruk keadaan, dengan darah banyak kat bawah, dengan muntah aku lagi. 

:(

Allahuakbar.

pastu aku tanya "boleh tengok baby ke?" so nurse dah cuci baby, letak dalam baby coat sebelah aku. satu perasaan yang aku sendiri tak boleh bayang.

tersentap sungguh bila tengok baby. selama ni tengok masa scan ultrasound tak nampak sangat. baby dah lengkap, halus jari-jari dia. raut muka pun dah ada. rahang macam aku. 

aku ada tanya nurse, girl ke boy? nurse tak sure lagi. siapa yang tengok baby, semua kata macam aku. gambar ada, tapi yang terdekat je aku bagi tengok.

lepas baby keluar, uri tertinggal dalam perut. so kena masuk operation room untuk MRP. bila dengar tak selesai lagi, aku lemah. hopeless betul rasa. masa tu aku dah penat sangat. lembik. dengan darah banyak keluar lagi, nurse pakaikan baju bedah. somi pakaikan snow-cap, nak gelak pun ada masa tu sebab dia pakaikan separuh je. masa ni takut jugak bila masuk operation room, sebab tak pernah rasa. memang sangat takut. sebab masa kena bius tu seram, and macam serah diri je. dah la aku sejuk sangat masa tu. 

dalam kul lapan malam siap semua, satu ribu kelegaan bila dengar doctor dan staff dia "Alhamdulillah dah keluar, selesai. patient bleeding sikit, tapi okay :)"

keluar dari operation room rasa "hidup" balik bila nampak somi dan adik beradik tunggu kat luar. dalam wad aku ada semangat sikit bila diorang ada. kaki masih kebas kena bius, tak rasa langsung. sakit pun tak ada.

dalam wad, suami aku bagitahu. baby tu, baby perempuan.

satu lagi tamparan hebat. rasa macam kena koyak-koyak je hati ni. sesiapa yang kenal aku, tahu betapa aku suka baby girl. dari dulu berangan nak anak perempuan. mula-mula menangis teruk jugak aku, kenapa Tuhan ambil dia dari aku secepat ini.

pagi selasa tu jugak arwah baby dikebumikan di Presint 20. senang mama nak tengok dia nanti, aku tak pergi masa tu sebab belum discharge. suami, kakak aku, farrah and wani aje pergi. lepas habis urusan pengebumian, dorang terus ke wad aku.

pelik sangat, tak tahu nak rasa apa bila jumpa dorang dalam keadaan aku berpakaian wad pink.

petang selasa discharge, dan balik Shah Alam untuk berpantang. pagi pertama menangis teruk masa baru bangun tidur, masa sarapan pun menangis sebab teringat sangat kat baby. sedar-sedar dah takda baby dalam perut. aku tak boleh tidur dalam sorang-sorang kat bilik langsung, aku request kat mak nak tidur kat sofa depan tv je.

lama-lama aku redha, dan terima. ada hikmah dan mungkin satu hari  nanti Tuhan nak ganti dengan yang lain. mungkin dugaan aku ni lagi kecil dari orang lain. itu sahaja yang kuatkan aku. Alhamdulillah, dalam hal ni aku tak salahkan sesiapa pun. at least aku merasalah kejap mengandung tu, and ada lah pengalaman bersalin walaupun keciwlllll je baby :)

aku betul-betul berterima kasih kepada suami, mak, kakak, adik, adik ipar, dan sahabat ketat yang sentiasa teman aku, yang call, yang selalu layan aku kat whatsapp, yang datang melawat, yang seludup masuk bawak makan sedap-sedap kat aku tak perlulah aku mention siapa, Tuhan sahaja dapat balas budi baik korang, insyaAllah aku sihat balik kita makan besar.

selamat berpantang tanpa baby, Tuhan bagi aku kekuatan.


check out pakai jersi arsenal dengan kain batik.

ok bai.

* 21/05/2015 - Finally jumpa kes macam aku, lagi details entrinya.
   http://www.rnadia.com/2012/12/patience-perseverance-relief-of-mothers.html#more