Tuesday, December 29, 2015

Kasut Crocs Malaysia online

hi lama gila tak update sini! Cehh baru dua-tiga bulan. Sorry cerita-pengalaman-akiss-bersalin belum aku buat lagi, ntah anak dah dua nanti baru siap. Eh!

Ok lets continue pasal shopping online. Again. Dh kenapa suka nau shopping online sekarang. So terbaru, Crocs kini boleh didapati di web Zalora.

So siapa aje tak kenal Crocs kan. Antara kasut paling selesa di pakai di abad ini. So lets talk about kasut!

Kasut adalah antara barangan fesyen yang paling digemari oleh wanita selain daripada baju, handbag, aksesori dan lain-lain lagi. Permintaan yang sangat tinggi terhadap kasut wanita dalam pasaran adalah bukti popularitinya dalam kalangan wanita di seluruh dunia. Malah industri pembuatan kasut moden semakin competitive dan melibatkan banyak persaingan daripada jenama-jenama terkenal dan baru yang cuba menguasai pasaran penjualan kasut.


Bagi wanita proses memilih kasut kadang-kala boleh menjadi leceh dan mengundang kekecewaan jika kasut yang sudah lama diidamkan sudah kehabisan stok di kedai atau berpenat lelah ke shopping malls semata-mata untuk mendapati kasut yang diingini tidak mempunyai size yang anda mahukan! Ramai yang pastinya pernah berhadapan dengan situasi tersebut. Namun sejak adanya butik fesyen Malaysia online di negara ini, pembelian secara online semakin mendapat tempat dalam kalangan pembeli tempatan. Minat mereka juga mula beralih arah.


Kasut sandals wanita sekarang hadir dengan rekaan yang lebih moden, stylish dan dapat membuatkan seseorang kelihatan lebih bergaya daripada biasa. Flat sandals menjadi pilihan ramai wanita di luar sana bukan sahaja dalam kalangan orang biasa namun turut ymenjadi kasut wanita kegemaran ramai selebriti terkenal di Hollywood.

Kini anda boleh dapatkan jenama Crocs Malaysia yang menawarkan rangkaian kasut sandal wanita terkini yang sangat bergaya. Kalau anda hendak tahu, jenama popular ini sebenarnya membariskan produk yang sangat popular dalam kalangan pencinta fesyen di Malaysia. Koleksi kasut Crocs Malaysia online menerima sambutan yang cukup hangat dalam pasaran!


Apa yang lebih menarik ialah, anda tidak perlu lagi keluar untuk mendapatkan jenama pilihan ramai ini. Sebaliknya anda boleh beli kasut Crocs online terus dari rumah atau dari mana-mana sahaja daripada butik fesyen online!

Jadi apa lagi, saya sudah, anda bila lagi?

Ok bai!

Tuesday, October 20, 2015

lepas satu, satu.

…Dan sesungguhnya kepada Tuhanmulah kesudahannya segala sesuatu, Dan sesungguhnya Dialah yang menjadikan orang tertawa dan menangis. Dan sesungguhnya Dialah yang mematikan dan menghidupkan…”- (An-Najm: 42-44)
Wahai insan istimewa pilihan Allah yakni insan yang sedang diuji,
Pujuklah hatimu andai dugaan yang mendatang itu seakan menghimpitmu. Bukan Allah tidak peduli. Bukan Allah hendak menyeksamu.
Bukan Allah sudah tidak melihat usaha dan doa-doamu, bukan Dia tidak kisah air matamu. Dia cuma hendak kamu tahu bahawa Dia menyayangimu. Sangat menyayangimu.
Masakan tidak, dari berbillion manusia di muka bumi ini, engkau pilihannya. Dia memilihmu kerana Dia ingin kau kembali padaNya.
Mungkin selama ini, kau lalai dari mengingatiNya dengan sebenar-benarnya, mungkin selama ini kau kurang bersyukur dengan apa yang telah Dia berikan padamu.
Limpahan nikmat yang kau perolehi jarang sekali kau syukuri. Bahkan kau tambahi dengan keluhan.
Maka, muhasabahlah.

kopipes dari:http://akuislam.com/blog/renungan/berbahagialah-ketika-diuji-oleh-ujian-yang-diberinya/#

Monday, October 19, 2015

pindah rumah bersama orang gaji separuh masa dan lori yang baik

masa pindah rumah itu hari memang teramatlah surprise sangat dengan keadaan yang ditinggalkan oleh penyewa lama *cough cough*, surprise sampai nak pengsan tengok keadaan rumah. 

so, tak sanggup nak kemas sendiri dengan keadaan diri sendiri dan famili yang dua kali pindah umah dalam masa 2 minggu (ehem!) so, aku tetiba ringan je jari whatsapp mereka. dan, wow tak sangka aku mereka reply begitu pantas. 

so disebabkan kepantasan mereka, so aku share no.contact company mereka, Adam Ikhlas Maid & Cleaning Services. Mr. Adam (010-334 2301) / Mr. Ikhlas (012-706 4767). 

sebenarnya sebelum ni memang pernah tanya beberapa company, tapi leceh sebab kena tunggu dorang reply email. snail mail. lembabs.

Alhamdulillah. rezeki, book last minute seb baik ada. servis tip top, hantar maid depan pintu. on time. maid pun bagus. aku dah la biasa buat kerja rumah sendiri, tak reti nak mengarah. seb baik maid ni jenis banyak tanya "ini nak cuci, mau susun ini tak? mahu buang?". so mudah dah di situ, aku tak payah banyak cakap. jadi, Sabtu malam pindah, tengahari Ahad tu dah boleh masak and rehat seperti biasa.

 dan, lagi satu aku nak share. lori untuk pindah rumah area putrajaya - kl - selangor.

aku jarang rekomen orang, bila aku rekomen ni memang betul-betul bagus punya. mereka ni memang banyak memudahkan urusan aku sekeluarga. masa kejadian nak pindah tu aku kat HKL. aku terpaksa minta tolong mak and kakak aku uruskan bab pindah barang. padahal aku tak packing apa pun masa tu.

bayangkan pakcik dan anak dia ni lah yang tolong packing. siap kotak semua. cuma kita kena monitor apa yang kena bawa dan bagitahulah nak letak / susun barang kat mana. Tuhan saje dapat balas kebaikan mereka ni.

dua kali aku guna servis dorang, kagum dengan cara dorang bekerja. dalam penat-penat angkut barang tu boleh buat lawak bagai siap tanya nak susun mana barang. kalau kita mahu dah masam muka malas layan orang. paling terkejut, bila tanya bab caj/upah, dia kata ikut kemampuan, seikhlas hati. bayangkan? jadi aku bagilah ikut rate sekarang, and lebih sikit masa kali kedua tu.

sebenarnya aku kenal pakcik ni pun Farrah yang bagi nombor, so benda baik marilah kita share. kalau nak lori untuk pindah rumah area putrajaya/kl/selangor boleh contact En.Wan 010-5442798 dan anaknya, Haikal 017-3849121.

ha disinilah rumah yang ada hantu cina perempuan tu, hahah! nanti aku post kat blog kak peej dalam edisi Expose Mistik :p

ok bai.

Wednesday, October 7, 2015

Kedai Bundle Online Akiss

pun cerita pasal shopping online lagi. kali ni nak cerita pasal Kedai Bundle Online Akiss, eh! kemain nama.

sebenarnya baru register dan download app ini juga. so far ok, mungkin tak lah semeriah bisnes di IG, tapi sini boleh tahan, boleh kata semua benda pun ada. bila aku kata semua benda pun ada, maksudnya sampai ke katil, lipstick terpakai semua ada. 

aku dah lama semak shopping (browse) barang kat IG dah, sebab menyampah bila kita search tag #bajubayimurah yang keluar testimoni barang nak kurus dan selfie awak-awak tu. beza dengan carousell, awak boleh browse barang pakai ikut kategori. takyah pening dengan orang suka salah guna hashtag ni.

so yeah, siapa yang dah ada akaun carousell boleh "stalk" saya, erk. ok awak follow saya - saya follow awak di akaun saya carousell.com/akisslski. dan ya, more to come! banyak buku nak letgo dengan harga serendah RM5. tungguuuu!


 https://carousell.com/akisslski/ 

ok bai!

Friday, October 2, 2015

#mycybersale bersama tesco giant mydin so mak-mak

khas untuk yg suka shopping online, bukan shopping tudung, baju handbag semua tu. ni shopping barang dapur seperti ikan ayam sayur etc. aku cuma nak share perkhidmatan beli-barang-dapur-atas-talian-terus-hantar-ke-pintu rumah anda dengan e-tesco, ya akulah pelanggan setianya.

eh ini bukan entri sponsor/berbayar. saja share untuk yang tak tahu dan memerlukan.

aku mula guna e-tesco ini since aku pregnant pertama kali di mana aku mabuk teruk tak boleh bangun langsung, nak keluar beli barang rumah pun tak larat. tapi semangat nak menyopping tu ada haha. so saja lah gatal try test order kat sini. ternyata wow!

so senang aja, pergi dekat http://eshop.tesco.com.my/, dan register! lagi mudah kalau kamu download app My Tesco Online dalam handphone anda terus. pastu check kawasan umah anda ada delivery ke tak, tapi setahu aku mana-mana pun ada sekarang ini. lepas register, ko boleh book slot delivery, so ko kena pilih time ko ada kat umah untuk dorang buat penghantaran. penghantaran akan di-caj sebanyak RM3 kalau barang anda beli bawah RM100, ok kan jimat duit minyak dan tol. and, tak boleh pakai cash, kena pakai debit card, credit card etc. swipe saja huhu.

servis gini sebenarnya amatlah sesuai untuk orang yang malas atau tak mampu nak keluar, takda transport ke ape ke, sibuk takda masa nak keluar keee..lagi-lagi kalau umah yang takde lif tapi anda duduk kat tingkat 4-5. bayangkan nak mengangkut beras 10 kg, minyak 5 kilo semua tu. lainlah kamu ada abang sado tolong angkut wakakka. so aku share ini untuk yang memerlukan and bab harga, kadang-kadang ada promosi murah-murah kat sini. tak semua barang gak aku beli sini. yang selalu aku beli ada buah-buahan seperti tembikai hahaha

so ini antara barangan yang ada. ice-cream, pampers semuapun ada. 

aku sebenarnya bukan shopping kat sini je, rajin gak tengok promosi kat aeon big, giant, mydin semua tu. cuma pasaraya lain tak buat delivery lagi kan. adik aku la ni ajar, nak beli barang tengok dulu web dorang kot ada promosi. yelah kan, sejak dah bekeluarga ni, kena lah jadi pengguna bijak haha

so aku baru jumpa satu app, SmartShopper. memang leh buat perbandingan harga, takyah bukak satu-satu web. so yeay!
see siap ada rekod harga paling murah pernah di offer.

ok bai.

Wednesday, September 30, 2015

Zooey Deschanel dan Anak Daranya.


so last august kakak kite ni dah bersalin anak pertama beliau seorang gegirl yang sampai sekarang namanya tidak diumumkan lagi. amboiii sangat ye.

 
macam gems je kak zooey lepas bersalin, itulah sapa suruh tak pantang bebetul, tak pakai bengkung. haha. so nanti untuk New Girl - Season 5, Megan Fox akan ganti Zooey untuk sementara waktu. soo..yay, Megan Fox terr. 

sebenarnya nak update pasal life sendiri yang beru berputar 360 darjah. nanti dululah bagi bersedia haha.

ok bai.

Tuesday, August 11, 2015

kebaikan vaseline petroleum jelly

so tengah mandi tetiba terperasan stretch marks dah mai. aku panik, lantas lepas sapu dengan Bio Oil, namun end up menggaru kegatalan. mungkin tindakbalas kulit aku yang tak sesuai terhadap minyak tersebut

apakah cerita bab mandi ni, wakaka

pastu aku pun sembang tetanya kat group propa tu, nak sapu apa selain bio oil. sebab tak gatal. so kak ziela ajar pakai vaseline petroleum jelly ni. seb baik ada dalam simpanan aku. dulu beli sebab ada dua sebab, masa kat poli..eh atau lagi tepat aku ni sejak lahir memang kurang bulu hahahaha. i mean kurang bulu mata dan kening. aku pernah baca yang petroleum jelly ni boleh lebatkan mana-mana bulu yang tak lebat kecuali sembang lebat. 

so, hasilnya tadaaaaa!


haha tipu. gambar throwback ni.

eh tapi betul, memang ada perbezaan. bulu mata jadi banyak dari biasa. kening pun dah ada haha. so, aku pun macam seram je nak sapu kat perut, kang tak pasal-pasal perut berbulu hahajhdjghfjghjfkjkl

dan ya, aku beli untuk tumit pecah. memang berkesan. so lepas perbualan dalam group, pagi ni gi keje google lah kegunaan/kebaikan barang ini. so wow, mula-mula jumpa 18, ini 50 kegunaan! amek kau.

cuba korang tengok nombor satu dalam list tu apa, so betul lah teori aku pasal lebatkan bulu mata kan? hahaha ok selamat mencuba! #bukanentriberbayar

ok bai

Thursday, July 30, 2015

bro organized

lately rajin join group-group deco organizing susun atur rumah, dapur, bilik air semua. paling suka tengok orang susun bilik air dia. so rajin, so neat, so organized!

bilik air yang simple. gambar curi dari page ikea.

since opis aku takleh bukan Pinterest dah (kurang asam tul), so aku terpaksalah follow blog-blog dan group di fb bertajuk sedemikian untuk memuaskan hati yang acah OCD ini. haha

contoh blog ini --> iheartorganizing, atau terus ke link Gallery dia kalau anda-anda malas baca. terbaru, memang aku WOW! sangat, adalah dia kemas bawah dapur dia. oh man.

  

good idea, letak wallpaper bawah tu. 

 

before and after. kemas kan, boleh save space lagi. ok ini random gambar yang i suka tengok dan sebagai inspirasi nanti :3


label botol rempah ratus tu boleh DIY. 

nak organize mekap korang pun ada. aku suka tips ambil gambar barang yang dah ada, so next time nak beli lenchu lain ko dah tak konpius dah beli ke belum warna tersebut. so tak membazir. tapi kalau duit kau campak-campak banyak sangat takpe.

 ini paling favourite aku sebenarnya, deco untuk mini balcony. sukaaaa!!

aku sebenarnya suka simple, tak minat deco umah semak dengan wallpaper ke ape. janji bersih, dan tak banyak barang tak guna tapi simpan. 

untuk pulak dapur, ni aku jumpa kat web shopping 11street tu, oh meng. tak sabar nak keluar rumah!

 
banyak lagi gambar sebenarnya, tak dan nak up semua. nanti aku buat entri satu-satu k, ini carca marba sikit haha

ok bai.

Monday, July 27, 2015

busy kew?

there's no such thing as orang tu busy sangat kalau kau menjadi keutamaan orang tu. bak kata omputeh...


secara amnya, bila kau utamakan kerja. dapat kerja. utamakan famili, dapat famili. utamakan kawan, dapat kawan.

mudah.

contoh bab berkawan, kalau kau selalu cari dia. dia carilah kau balik. kau baik dengan dia, dia baiklah dengan kau. people will treat you the way you treat them. ingat tu.

(tetapi ada je yang kita ikhlas berbuat baik dengan dia, dia buat "tahi" dengan kita. itu namanya cobaannnnn)

kadang-kadang penat gak asyik jadi pihak yang 'mencari' ni. eh sekian dulu bebelan lemau kembali ke ofis setelah dua minggu cuti raya :3

ok bai.

Wednesday, July 22, 2015

#teamrayakelantan

wah tajuk! 

aku kawan dengan suami aku 9 tahun, kahwin baru setahun. ni baru aku nak ikut balik kampung jumpa family dia buat pertama kalinya. betapa tak mithali nya kekaseh kan takmo jumpa orang tua belah sana. akhirnya, kelip kelate jugok! memang kena gelak je aku wakaka!

so, 1-2 bulan sebelum raya aku dah ready mental and fizikal nak balik kampung.

mental ok, tapi bila nak bertolak tu calar sikit masa salam mak. gila kau seumur hidup tak pernah lah raya tempat lain selain di bawah ketiak mak apak dan adik beradik. sobs. menangis gak setitis dua air mata. fizikal pula, Alhamdulillah okay walaupun membawa budak yang makin kuat berguling dalam perut haha. 

so perjalanan pergi adalah, 12 f*@king hours!

aku okay je of course sebab aku ni memang kuat berjalan. dah lah memang tak pernah jejak kaki ke kelantan. lagi-lagi jadi co-pilot pulakkk, memang takde aktiviti lain MAKAN-KARAOKE-TIDUR-REPEAT! 

jem cuma di Tol Gombak, Raub (sebab time orang sahur) dan Gua Musang-Machang. aku tak banyak tidur sebenarnya, sebab siang tidur banyak. aku perati gak suami aku ni, gila tabah. tak dengar langsung dia merungut penat atau stress jem. penyabar tul, kalau aku drive mahunya dah bakar dah hiway ni khfhdghksgh. 

 berebut rakyat Malaysia nak bayar tol.
 
 
  hiway baru, ape tah nama dia.
  kap-fa-sim! kepsi!
ini lepas gua musang ni, suka betul saya dengan view ini. so, gerak kul 12 tghmalam Selasa, sampai umah destinasi kul 12 lebih tghhari. sampai, terus rehat. mandi, tidur sampai ke waktu berbuka :p
  bunga api sikit
pocong detected
  *terjun KB Mall*
  pa-ya-ta-ro-na-sim, petronas!
 hehe
 pokok kurma gais
 
  nora biskut danish pakai tudung
  hari terakhir puasa punya lauk berbuka. patin tempoyak!
 bunga-bunga api lagi
  pendek, haha
 malam tu shopping last minute baju raya, misi berjaya sebab dapat baju kami sepasang tema hijau :D
 
 sedap k, must try k? tepi jalan menuju wakaf che yeh je ni.

jadi pendapat aku, bandar KB dengan kampung aku bandar Melaka sangatlah berbeza. dari umah mak mertua nak ke bandar KB, jalan straight je sampai, tak sampai 15 minit. lepastu, bandar dia tak macam Melaka bila musim raya yang sesak, pastu jalan pusing-pusing semua one way. kalau salah jalan, kena pusing jalan jaaaaauh gitu. cuma kt sini kereta banyak sebab cari parking area Wakaf Che Yeh tu je, lain ok. i loike.
 
pagi raya...aku...koyak sikit. hahahaha. satu, sebab tetiba ingat pagi raya mak. dua. makanan di sana sangat lah berbeza. aku nak ketupat nasik, kuah kaciangggg, sotooo, lodehhh..tapi. semua ketupat pulut tu. aku hanya mampu pasrah.
 
rumah one of makcik. best woo, sejuukkk. macam twilight tapi bila malam kau duk diam situ takut. hahaha
 
dan akhirnya pukul 3 pm baru jumpa nasik!! sampai je, suami aku kate lapar nasik, terus makcik dia masak ayam goreng dengan kacang panjang cicah budu weh makan pulak dengan nasik panas perffff selera aku makan 3 kali tambah ha'ah Balqis tak malu
  sekadar gambar hiasan
 
ini pulak kat umah adik ipar aku. siakap tiga rasa, ayam goreng kegemaranku, masak lemak ikan apa tah sayuran dan ulam. mabeles!
 belakang umah makcik, sangatlah twilight mendamaikan.
malam raya kedua adalah reunion sekolah suami aku, so..hai kamping pakar! aku tambah 2 kali jee sebab dah full makan nasik :p
raya ketiga. sup tulang, sayur, ikan masin. ini makcik mana tah. so many makciks to remember. i kenot.

gila kau, dalam masa seminggu aku kena ingat nama makcik pakcik dia. belum masuk sepupu sepapat dia lagi. aku punya pening sampai tersalah cium tangan adik dia pun ada wakakakka!

adik beradik dia pun jenuh aku nak hafal. adik paih, pejal, padil, jaki..err. okay. kira tetiba aku ada 4 adik lelaki, sorang abang belah suami. semua baik-baik. kejap-kejap buat air untuk aku.

 sekadar gambar hiasan.
 sekadar gambar hiasan.
 hi baju LP aku tu dah sampai kelate dah. dan, dah tak muat :')
 mendapat gak puluit kuning :')

tak malu mintak kat majlis pertunangan orang :')
 bebudak
 sempat lah belajar ketupat palas ni. seb baik menjadi, mudah sikit dari ketupat biasa.
 belakang umah mak mertua.
 
balik kl dengan banyak helai kain batik dan pelekat. YANG PANDAI si Balqis tu pakai kain.
 
 
   perjalanan pulang

sini pung jeng lagi. tol bentong tak silap. perjalanan balik pun 12 jam. maka, 24 jam je atas perjalanan wakakaka! tapi ok what, balik melaka 2 jam bosan kot. eh dah lupa asal usul ;p banyak lagi tempat aku nak gi tak sempat seperti PCB dan Pasar Siti Khadijah, tunggu lah next year. masa seminggu kat sana tak cukup rasa, jadual pack. handphone pun tak sempat nak check

sorry takde gambar tipikal raya isteri peluk perut suami di sini, cuba lagi tahun depan.

well, SHRMZB semua!

ok bai.

Olivenol 1 - Ekzema 0

okay just want to make a short post here. ewah speaking! okay last hari tu aku update sini aku kata last E anak aku tinggal muka ja, and...