Thursday, November 25, 2010

Tutorial 'Like-Like' FB :)

ok lah, atas permintaan, i buat. ok i curik-curik waktu kerja utk buat ini. sila belanja Subway lunch nnti ok? haha.

1. Pergi ke 'Dashboard' (blogger home).
2. Kelik 'Design'
3. Kelik 'Edit HTML'.
4. 'Tick' atau Kelik pada kotak kecil sebelah Expand Widget Template. --> rujuk gambar di bawah.




6. Tekan CTRL + F (Find) dan masukkan kod ini 'data : post : body'



7. Dah jumpa? ok, copy kod dibawah ni, dan letak dibawah 'data : post : body' ----> rujuk gambar ya.
<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

8. Preview, atau Save terus ;)

ok kak Jue Amer dan Gyena, berjaya tak? kalau berjaya sila like entri ini, sebarang pertanyaan leh komen atau twit trus ya ;)

ok bai.







2 comments:

::( ';')جو أمير(';' ):: said...

yeayy...
kiss.. akak dah berjaya buh like-like kat log.. best2... ahakssss....
tengs akiss...

nadia- said...

kiss...aku lak nk try nih...bismillah...!