Saturday, July 25, 2009

kisah dolu, zaman kelinik.

lupakan ttg Tyson kjap. nak rewind kisah 3 tahun lepas. sebelum aku kije disini, aku penah bekerja di sebuah klinik, bukan sebagai jururawat, apatah lg doktor, tapi account asst.

jawatan nak gah la kan, tp semua kije admin aku buat, marketing pon buat, pergi masuk kilang2 buat pemeriksaan kesihatan, kol kilang2 area shah alam utk dpt panel, ujung bulan mintak hutang, kol vendor ubat-ubat oder stok, bg ubat kat patient pon buat, dressing luka, pegang kaki budak laki nak dikhatankan, kira stok ubat, dll. dan kalo korang nak tahu..x-ray pon aku pandai amek taw! haa..gila hebat diri ini. cuma xde lesen nak injet orang je ha! haha.

huhh. nasib baik aku minat kije ngan ubat2 ni, sebot je sakit apa..aku boleh namakan nama kimianya, siyes weh.

doktor yg paling aku ingat, Dr.Kassim, cerewet..biasalah, org tua. ada cucu comel gila, namanya, Allana Elise Maryam. lihat gambar di sebelah. budak ni selalu dtg klinik pd hujung minggu, melepak ngan aku, sgt bijak dan baik budak ni. sebab, nk suruh dia diam, bukakkan dia website www.barbie.com, trus khayal masuk ke alam barbie yg penoh PINk!

umm..lg doktor yg aku rapat, Dr. NurAyutimasery binti Abdullah dan Dr.Abdullah Asad Siddique, dari Arab. antara ramai2 dokter, sain die paling mudah di tiru. haha. dan, die panggil aku, Bilqis..bukan Balqis. die kata Balqis xde maksud. deym.



'buat kije' dlm bilik dr.

plg best, rakan sekerja, kak sue, kak tina, kak wati, ina, siti, seri... byk gila kenangan pahit manis dgn dorg ni. dan macam2 kije jahat kami buat. plg best bila dpt main ultrasound scan, scan perot masing2, konon nk tgk baby. kah kah kah. lepastu menghabiskan vitamin2 chewies, dan sampel susu coklat.

sng cite, puas dah kami main 'doktor-doktor' kt situ. huhu.

patient? huhh. macam-macam jenis manusia. hari isnin adalah hari plg rmi patient, biasala, MC. tp, sejahat2 aku, xpnah juai MC taw! skandal dgn patient, ada lah. erkkkkk.

kisah dulu. ish pjgnya entri, mls nk baca nnti. hihi.

ok bai.

2 comments:

Heidi Shafiq said...

jahanam klinik tu bile ko ade :P

akiss said...

hahaha. mcm2 eksperimen da aku buat. hahaha