Wednesday, August 11, 2010

tutorial ; saya suka yang besar-besar aja!

malam tadi chatting dengan kawan, sambil mengajar pasal blog, nuffnang semua. kamu tahu tak saya tak suka chat di fb, sbb font kicik? buat mata i yg dah rabun, maaaaaaaaaakin rabun? dah la skrin netbook sy hanya 1024x 600 jak? ;p

maka, solusinya adalah dengan meng'zoom-in'kan skrin. nah. amek. bila kuar notification, besar gila red dot itu!

Photobucket

see? ini gambar i dah capture window guna photoscape.

Photobucket

ya, huruf besar sebesar lubang hidung kau. wakakakak.

(identiti pemilik lubang hidung di blur kan utk privasi ;p)

gila besar sbb hampir full screen aku zoom in. wakakka. pastu gelak2 sbb seronok tgk perkataan kuar seketul2 besaaaar-besar!

ok, sebenarnya, ini adalah jawapan kepada readers yg selalu komplen Font blog i, akiss ferrero ni, adalah kecik. so, ini lah caranya ya. pergi ke tab View di belah kiri atas window anda, kelik zoom, kelik pada "zoom text only"

Photobucket

kemudian, carik butang CTRL kemudian skroll mouse anda ke depan.

SEEEEEE, LAGI BESAR KAN TULISAN INI????

kalo nk kcikkkan balik. skroll ke belakang. ok cukup. nnti terlalu kecil. saya tak jamin kalau anda kena beli spek mata rabun dekat.

selain skroll mouse, bg anda yg old skool takdak mouse yg ada scroller, anda boleh guna butang tambah (+). ok kalau anda dah pening dah tatahu apakah saiz sebenar font anda, Reset ( CTRL + O) semula.

ya, tahniah! anda telah kembali ke rupa bentuk asal.

ok dah pandai zoom in semua, lepas ni, boleh la check spelling b di belog saya!

ok bai.




4 comments:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

okeh da berjaya besarkan font blog ini. puas hati!! haha.

Kap said...

kelas it bersama cikgu akiss ;)

Ery Farieha said...

saye pon suka yang besar2 aja
hahaha

Aliesya♥Amani said...

owh...besar nie kan senang....hehe..