Tuesday, August 3, 2010

My Kucing, Si Biul.

dulu, masa tgl di rumah lama, aku ada bela sekor kucing. sbnrnya byk gile kucing aku bela sejak kecik. dari satu keturunan, ke satu keturunan. tapi, sekor ni paling last kami bela sbb rumah shah alam kenot bela kucing. bodoh kan rules duduk apartment? haha.

ok, nama nya Biul. kenapa Biul? sbb mmg biul pun anak kucin sekor ni. duduk dkat kedai runcit dekat ngan rumah. maybe sbb kena buang la kan. hmm.. tiap kali aku g kedai itu utk membeli santan sebijik yg mak pesan, mesti aku kena kejar dengan anak kucing biul ni macam aku ni seekor tikus utk dimakan. yg aku plak, lari macam anak kucing hitam putih ini adalah seekor singa gila.

sampai satu hari, die kejar aku sampai rumah kot! maka, sejak hari tu, aku bela kucing tu. sebab perangai macam org gilak kejar orang, melekat nama Biul. atau, Yull, cehh bajet Dewi Yull.

Yul makan semua jenis kategori makanan. sayur, kuih muih, buah-buahan, nasik segala lah. peberet Yul adalah aiskrim. kalau tgk kami makan aiskrim sure "kebiulan" dia dtg, kejar kami. pastu berdiri letak 2 kaki dia kat lutut kami merayu utk aiskrim. ceh. mengada!

hobi dia, tido siang dalam washing machine. haha. comel. malam, tido ngan aku, dah pagi, jilat2 jari kaki, pastu cium2 kaki dengan hidung die. pastu jika aku xde respon, dia akan duduk atas dada. "bangunlah kakak. g sekolah!!" bunyik mengiau lah tapi.

kemudian, dia ni ada sawan apa ntah, mmg biul lah! kadang2 tiba2 lari laju2 masuk rumah sampai tergelincir langgar kerusi. pastu lari laju2 kuar rumah, zaaaassss!!! laju gila sampai tak sempatt nak brek, naik atas pokok kelapa terus!!! pastu, cuak nk turun.

tetapi! walau die membesar dgn gemoknya, die ni penakot tikus, lipas dan cicak. kenan ngan tuan dia kot.

last aku jumpa dia, masa aku lawat jiran lama di rumah lama. dia dtg berlari kejar ke arah aku yg dah nak tutup pintu kereta, balik umah shah alam. dia macam nk lompat dalam keta, ikut aku balik umah baru. masa tu aku puas pujuk dia suruh stay ngan jiran, sampai jiran aku peluk dia x kasik lari kat aku. *sakit tekak tahan nak nangis.

itu last aku jumpa Yul, tak berapa lama, jiran bgtaw Yul mati. mungkin sakit tua. sedapkan hati.

semalam tetiba cerita pasal kucing dgn Aket. rindu gila nk bela kucing. dah lama x buli kucing macam aku suka buli Yul yang suka masuk dalam plastik kosong, pastu aku angkat bawak jalan2, "juaaal..juall.. sapa nk beli kucing!" hihi.

Photobucket

macam ni la rupa bentuk Yul. gemok!!

ada jodoh kita jumpa lagi ye Yul :) siyes, mmg nk bela kucing lagi. tgk la ;p

ok bai.

tq google for the pic.





7 comments:

mamamarissa said...

hai Yul...or should I say goodbye to Yul :D

p/s : kalo bela kucing lg pas nie, letak nama BENGAP plak...bleh panggil NGAP...NGAP NGAP NGAP...lariiii!!!

akiss ferrero. said...

hahahahhaha...

ngap ngap ngaaaaap. kap kung kaaaaap ;p

~ ReD ~ said...

heheeh..comel je kena kejar dek kucing...*tak leh bayang*

Entri hari ini : Gempar! Anak Vampire Kantoi Hisap 'Darah' Di Siang Hari

akiss ferrero. said...

hahaha.. mcm kena kejar anjing tuuu ;p

arek said...

lawa kucin..

Buffered Earnings

Kap said...

dari kecil tunggu adik aku baik asma,
last last sampai la ni tak merasa bela kucing.

SyimaSyaz said...

sama la.....tgh ada perasaan nak gi SPCA nak kutip anak kucing ni...tp kat rumah ade tina...errmm