Saturday, September 4, 2010

Iklan Raya TV3 Terlampau. *updated*



wtf? MOTIP? kacau dodol dalam bunga teratai? atuk pakai kopiah putih jadi santa claus? budak naik kereta berkuda, ketupat dah diganti dengan bunga teratai (budhha)? konpius, ini raya ka, Krismas?

apa yg cuba diterapkan dalam minda kanak-kanak kita, 1 Malaysia, 1 Agama?

rasanya x kuar tv lg kot, ke dah kuar? rindu iklan yang memberi kesan seperti ini,


Ramadhan tinggal 5 hari lagi insyaAllah. dah mula terasa sedih dah ni. aku doasemoga mereka-mereka ini di beri hidayah di bulan penuh rahmat kemuliaan. Amin.

Krismas nanti ada tak iklan Santa Claus anyam ketupat?

*updated*


see, siap ada scene terbalik kan muka surat bertulisan Jawi, ya, adakah ini Quran diterbalikkan? jika benar, AKU MAHU TV3 MINTA MAAF DAN BERI PENJELASAN. setakat berhenti kan penyiaran di tv tak cukop. siriusli. sumber.

ok bai!

thanks cikgu dahlia utk post ini.

9 comments:

Heidi Shafiq said...

mmg bongok giler la iklan yg kt atas tu.. tu dah habis kreatif yg die leh wat ke? sape ajar die islam sambut raya ade bunga teratai n beca terbang?

MR. MIND said...

setuju, MM terpesong...satukan bangsa bukan agama....

Kap said...

hakikatnya, hari raya aidilfitri perayaan agama.
agama lain hormati.
dan aku percaya kita semua saling menghormati.

obviously, iklan ini ada unsur krismas dan deepavali.
kita pelbagai kaum tapi bukan alasan nak hybrid sesuka hati.
perkara agama sepatutnya berdiri pada landasan asal.
sendiri sendiri.
no campur campur.

malaysia ku yang sekular.
aku doa untuk seribu tahun peace.

ok. tammat.

Drunbella Khoo said...

tv3 dah takda idea lah tu.
kan ke bunga teratai tu simbol agama buddha.
hmmmmm.

Adriani said...

Eeiiiii apakah?
like, stupid nyer iklan!
bangsa is one thing...agama is another.
Apa2 yg berkaitan agama takyah la mix and match...
So out of line. Uncalled for.

-:AkU.iNsAn.BiAsA:- said...

tv3 dah tak dak idea la tu...dah tak tahu maksud hari raya

hazman aka species1980 said...

kalau tv3 tak ambil iktibar ... tak tau laaa

Anonymous said...

PALUI BETUL TV3 NE...MENTANG2 DAH JADI JUTAWAN....NAK WAT 1 BANGSA OK PA..NE 1 AGAMA...PA KAITAN 2...PALUI

MIMIE said...

Aku nak ucap syabas n terima kasih la kepada sumber yang memerhati dan men'scrutinize' iklan tu.
Kalau nak harap diri sendiri...haishh
Mungkin kurang tahu,
Masih kurang ilmu di dada

syabas n harap dapat berkongsi lagi