Monday, January 31, 2011

Review Filem : Shaolin

kisah seorang jeneral yg manyak langsi wo. semorang dia main tembak macam bunuh nyamuk je.
tetiba insof. *buat muka suci* (eh dia ni pakai macam ni pun hemsem!)
siyes masa ni wa nanes i tell yu. ko bayangkan, Hou Jie (Andy Lau) masa tgh makan maggy, dua-tiga chop stick (xleh guna perkataan suap sbb tak pakai tangan), tetiba air mata mengalir. pastu makan lg. tutup muka pakai mangkuk. pastu berjurai lagi air mata. pergh. siyes aku nanes. ko bayangkan, kau ni dah 'wanted dead or alive'', anak kau baru mati, kau tak bleh hadiri majlis pengebumian dia. perghhhh. mana tak makan sambil nanes.

kau pernah rasa sedih macam tu? aku pernah.


dah tobat, kawan dengan Cook (Jackie Chan), the tukang masak, dan edar roti kepada rakyat yang susah.

biasalah ayat Jackie Chan "wa talak taw kungfu, mati loooo"

sekali...nahhh. libas orang pakai kak senduk besar.
a - ha! masa ni ada tips kuruskan badan. makan cara meditasi.
oh ini pembelot negara yang sebenar, Cao Man (Nicholas Tse ilaik!) gila gengster rendam bini orang dalam tempayan besar. lawan kelam kabut tunggang langgang camna pun rambut menten. pakai Tancho kot.

tp x jantan ah, dah nak kalah bertumbuk, kuar pistol. loser. ;p

ada satu scene kejar mengejar guna kereta kuda di lereng bukit yg ada gaung. thumbs up! kalah fast and furious kot. kalau kereta biasa, ko kontrol pakai stereng, ini pakai tali yg diikat pada kuda, hah. terel gila!

ok kalau mau tahu knp dia titibe tobat, siapa belot siapa, cara meditasi makan dan siapa yg hidup at the of the story, pergi lah tgk Shaolin!

banyak nilai-nilai murni dan pengajaran di dalam movie ini ya. contohnya, hati-hati dengan kawan baik anda di sekeliling yg diam-diam dengki dan tgu masa nk mengkhianati anda;)

cuma anda kena tahan 2 Jam 15 minit lah dalam panggung wayang. kuar - kuar panggung terus pandai cakap cina.

ok chow! eh silap.

ok bai!


all pics gua cilok dari google!

2 comments:

Kap said...

kenapa jackie kelihatan gemuk?

akiss ferrero. said...

pokcik jackie dah tuo ;p