Wednesday, July 22, 2015

#teamrayakelantan

wah tajuk! 

aku kawan dengan suami aku 9 tahun, kahwin baru setahun. ni baru aku nak ikut balik kampung jumpa family dia buat pertama kalinya. betapa tak mithali nya kekaseh kan takmo jumpa orang tua belah sana. akhirnya, kelip kelate jugok! memang kena gelak je aku wakaka!

so, 1-2 bulan sebelum raya aku dah ready mental and fizikal nak balik kampung.

mental ok, tapi bila nak bertolak tu calar sikit masa salam mak. gila kau seumur hidup tak pernah lah raya tempat lain selain di bawah ketiak mak apak dan adik beradik. sobs. menangis gak setitis dua air mata. fizikal pula, Alhamdulillah okay walaupun membawa budak yang makin kuat berguling dalam perut haha. 

so perjalanan pergi adalah, 12 f*@king hours!

aku okay je of course sebab aku ni memang kuat berjalan. dah lah memang tak pernah jejak kaki ke kelantan. lagi-lagi jadi co-pilot pulakkk, memang takde aktiviti lain MAKAN-KARAOKE-TIDUR-REPEAT! 

jem cuma di Tol Gombak, Raub (sebab time orang sahur) dan Gua Musang-Machang. aku tak banyak tidur sebenarnya, sebab siang tidur banyak. aku perati gak suami aku ni, gila tabah. tak dengar langsung dia merungut penat atau stress jem. penyabar tul, kalau aku drive mahunya dah bakar dah hiway ni khfhdghksgh. 

 berebut rakyat Malaysia nak bayar tol.
 
 
  hiway baru, ape tah nama dia.
  kap-fa-sim! kepsi!
ini lepas gua musang ni, suka betul saya dengan view ini. so, gerak kul 12 tghmalam Selasa, sampai umah destinasi kul 12 lebih tghhari. sampai, terus rehat. mandi, tidur sampai ke waktu berbuka :p
  bunga api sikit
pocong detected
  *terjun KB Mall*
  pa-ya-ta-ro-na-sim, petronas!
 hehe
 pokok kurma gais
 
  nora biskut danish pakai tudung
  hari terakhir puasa punya lauk berbuka. patin tempoyak!
 bunga-bunga api lagi
  pendek, haha
 malam tu shopping last minute baju raya, misi berjaya sebab dapat baju kami sepasang tema hijau :D
 
 sedap k, must try k? tepi jalan menuju wakaf che yeh je ni.

jadi pendapat aku, bandar KB dengan kampung aku bandar Melaka sangatlah berbeza. dari umah mak mertua nak ke bandar KB, jalan straight je sampai, tak sampai 15 minit. lepastu, bandar dia tak macam Melaka bila musim raya yang sesak, pastu jalan pusing-pusing semua one way. kalau salah jalan, kena pusing jalan jaaaaauh gitu. cuma kt sini kereta banyak sebab cari parking area Wakaf Che Yeh tu je, lain ok. i loike.
 
pagi raya...aku...koyak sikit. hahahaha. satu, sebab tetiba ingat pagi raya mak. dua. makanan di sana sangat lah berbeza. aku nak ketupat nasik, kuah kaciangggg, sotooo, lodehhh..tapi. semua ketupat pulut tu. aku hanya mampu pasrah.
 
rumah one of makcik. best woo, sejuukkk. macam twilight tapi bila malam kau duk diam situ takut. hahaha
 
dan akhirnya pukul 3 pm baru jumpa nasik!! sampai je, suami aku kate lapar nasik, terus makcik dia masak ayam goreng dengan kacang panjang cicah budu weh makan pulak dengan nasik panas perffff selera aku makan 3 kali tambah ha'ah Balqis tak malu
  sekadar gambar hiasan
 
ini pulak kat umah adik ipar aku. siakap tiga rasa, ayam goreng kegemaranku, masak lemak ikan apa tah sayuran dan ulam. mabeles!
 belakang umah makcik, sangatlah twilight mendamaikan.
malam raya kedua adalah reunion sekolah suami aku, so..hai kamping pakar! aku tambah 2 kali jee sebab dah full makan nasik :p
raya ketiga. sup tulang, sayur, ikan masin. ini makcik mana tah. so many makciks to remember. i kenot.

gila kau, dalam masa seminggu aku kena ingat nama makcik pakcik dia. belum masuk sepupu sepapat dia lagi. aku punya pening sampai tersalah cium tangan adik dia pun ada wakakakka!

adik beradik dia pun jenuh aku nak hafal. adik paih, pejal, padil, jaki..err. okay. kira tetiba aku ada 4 adik lelaki, sorang abang belah suami. semua baik-baik. kejap-kejap buat air untuk aku.

 sekadar gambar hiasan.
 sekadar gambar hiasan.
 hi baju LP aku tu dah sampai kelate dah. dan, dah tak muat :')
 mendapat gak puluit kuning :')

tak malu mintak kat majlis pertunangan orang :')
 bebudak
 sempat lah belajar ketupat palas ni. seb baik menjadi, mudah sikit dari ketupat biasa.
 belakang umah mak mertua.
 
balik kl dengan banyak helai kain batik dan pelekat. YANG PANDAI si Balqis tu pakai kain.
 
 
   perjalanan pulang

sini pung jeng lagi. tol bentong tak silap. perjalanan balik pun 12 jam. maka, 24 jam je atas perjalanan wakakaka! tapi ok what, balik melaka 2 jam bosan kot. eh dah lupa asal usul ;p banyak lagi tempat aku nak gi tak sempat seperti PCB dan Pasar Siti Khadijah, tunggu lah next year. masa seminggu kat sana tak cukup rasa, jadual pack. handphone pun tak sempat nak check

sorry takde gambar tipikal raya isteri peluk perut suami di sini, cuba lagi tahun depan.

well, SHRMZB semua!

ok bai.

No comments:

Olivenol 1 - Ekzema 0

okay just want to make a short post here. ewah speaking! okay last hari tu aku update sini aku kata last E anak aku tinggal muka ja, and...