Wednesday, August 5, 2009

dokter terlampau.

KES 1.

Doktor : yer Cik X, kenapa.
Cik X : sakit perut la dokter..
Doktor : makan apa, ada cirit birit?
Cik X : ada..
Doktor : berapa kali cirit birit?
Cik X : 3 kali.
Doktor : muntah?
Cik X : ada tadi sekali.
Doktor : ada pening?
Cik X : xde..cuma lemah badan.
Doktor : mari cek perot. (sambil pegang siket2 perot). angin ni. ok, ambil ubat di kaunter.

di kaunter.
ini ubat sakit perut, 1 biji 3 kali, ubat tahan muntah, ubat cirit birit 2 biji 3 kali, ubat angin 1 biji skali.

semua rm50. (midnight visit rm10) ka -ching!


KES 2.

Doktor : yer Cik X, kenapa.
Cik X : demam dokter..
Doktor : dah bape hari? (sambil letak alat cek suhu badan di dahi)
Cik X : 2 hari.
Doktor : ada batuk?(sambil suluh anak tekak)
Cik X : ada sikit-sikit.
Doktor : selsema?
Cik X : ada..malam
Doktor : muntah2? pening?
Cik X : xda..pening je..
Doktor : sakit kepala?
Cik X : ya..
Doktor : demam sikit. ok, ambil ubat di kaunter. nak cuti?

di kaunter.
ini ubat demam biji 3 kali, ubat batuk 1 sudu 3 kali, ubat selsema 1 biji 3 kali, ubat pening 1 biji skali, ubat tahan sakit kepala, bila perlu. MC satu hari.

semua rm40. ka-ching!

ntah la, aku rasa soalan-soalan doktor ni sama je sejak aku mengenali doktor dan klinik. soalan bocor. senang btul jadi doktor perubatan ni. belajar teruk2 4-5 tahun, bila time kije ...main SUAI DAN PADAN antara sakit dan ubat! dah berapa kali muntah? bapa hari demam? k ni ubat tahan sakit, ini tahan muntah? ubat tahan sakit hati ada dokter?

huhhh! tu la sbbnya aku x suka g klinik. kecuali sakit tak tahan nak mampos.

kes 1 baru terjadi pada aku tgh malam tadi...aku dah tahu sangat ubat apa yg nak nak di bagi, tab buscopan (sakit perut), tab lomotil (cirit birit), tab charcoal (angin), tab maxolon (tahan muntah), ORS (air garam utk tenaga). nasib baik x dibagi kad TCA (to-come-again).

babai rm50.

i told you aku penah kije klinik.

ok bai.

*lagi teruk masa aku kije klinik dulu, ada Dr tu, buat direct selling masa merawat patient. bayangkan ko tgh sakit, dr tu pomot Amway, utk jd downline dia?

7 comments:

Heidi Shafiq said...

hahaha.. xckup ke ngn gaji doktor die..

akiss said...

itu la.. skg susah nk jumpe dr yg ikhlas.

j0jet said...

Babik doktor tu..
Kalo dia jual karipap panas,maybe aku teliur..nk plak gastrik tgh lapar!

smms said...

ah kiss kamu demam ?
mkn ubt k n pakai penutup mulut supaya xmerabak ..tkt jugek nowdays jgn sambil lewa ..
pesanan dari Ibu mengandung !huhuhu

akiss said...

hahahah..jet oh jet. bygkan kalo btul2.. hahahaha...

btul la sery, mmg sakit ati taw klu pkpsl dr tu. tu la...sy demam, sakit perot lg..eee....saba je la. thanks ibu mengandung..jaga diri yu juga yaa

busyuksayang said...

senang nak MC skrg nie kan...x yah nak berlakon2 dah :D

akiss said...

haa..tu la...jnji masyuuuk. hahaha