Tuesday, August 11, 2009

virus virus virus!

assalamualaikum dan salam sejahtera.

sari berita penting.

huhuh. dah lama xbebel pjg di sini. hmmm. tajuk bebelan hari ni adalah virus h1n1. ya aku tahu, sgt berbahaya yg boleh bawa kepada kematian, termasuk semalam dah 32 kes kematian.

takut kan, cakap la siapa yg tak takut mati? amalan x cukop, dosa xboleh nak kira.

siyes, dari minggu lepas isu ni dah hot, hari2 budak2 umah kepoh. dan paling teruk sejak semalam. balik kije terus carik mask yg utk cover mulot hidung tu, aku panggil mask rider. hehe, atau farrah panggil MASKER. hahaha.

tp masalahnya, sampai hari ni kami g alamanda pon, still XDAK STOK! marahnya.

maka, daripada korang sibuk promote kueh raya, shawl raya, henpon raya (oopps ) baik korang jadi agen jual mask tu!

so, kite sebagai manusia, perlu la berusaha nak cegah penyakit. even kite bukan doktor yg mampu buat vaksin tp kite still leh usaha cegah kan? aku dapat byk emel, antara yg aku dapat, sgt bagus info nya :
* Avoid consuming ACID foods, fruits and drinks. Examples of this: buah kundang, rambai, macang, mango, duku langsat, rambutan (a few ok), mangosteen (very few, ok), durian (not too much), green belimbing used for cooking (sweet buah belimbing, ok), strongly sourish Durian Belanda (sour sop) (sweet sour-sop, ok), sour plums, Roselle drink, Assam Jawa drink (using Assam Jawa for cooking, ok), (oranges, pomelo and lemons are ok, since they contain plenty of potassium), sour pineapple (a little of sweet pineapple, ok), China-imported tit-bits that taste sour: e.g., sourkana, sour orange skin, sour lemon skin, sour ginger, sour-tasting Bayam (pulicha keerai, in Tamil), etc.,

Generally rice and rice-based foods are good. All those bottled drinks that may contain citric acid (or any other acid or preservatives) should be avoided. Foods cooked 2 or 3 days ago (i.e., old food), if not sterilised properly) should not be eaten as well. This is especially true if the curry contains dhor dhall, kacang hijau (green gram), kacang tanah (groundnut), etc. Must avoid eating chocolates, ALL forms of nuts including groundnuts, pistachio, almond, etc. should not be eaten in large quantities / frequently (A few added to foods can be eaten).


BETTER TO EAT : dragon fruit, sweet apples, honey melon, water melon, pears, bananas, cucumber, onions, pumpkin, grey 'pumpkin' (Poosanikkai, in Tamil), loofa (Peerkangai in Tamil), Drinking coconut water (and its meat) on alternate days (during day time and not by night) is good. Coconut water can be taken daily if one is travelling around, or is enggaged in strenuous physical work.

*The fruits of Sea Coconut (Borassus flaberllifers) is EXCELLENT if a person has already contracted the disease. It will give immediate cure. Now, it is available in supermarkets in canned forms: they call it Sea Coconut, imported from Thailand or Singapore : white syrup or gula Melaka preparation: both are OK. (Uninfected people can also eat this for prevention: dosage: just 2 or 3 pieces only in the mornings on alternate days, until the hot season changes.

* If infected, one should bathe 3 or 4 times a day in cool tap water. (Hot water is bad).

* Once infected, the person should eat RICE and rice-based foods, and should avoid high protein diet, chicken, soybean (all kinds), oily foods, Wheat items are not good. Powdered milk, papaya and other acid fruits mentioned above should be avoided altogether.

IMPORTANT NOTE: All the above should NOT be continued forever. Do all the above only for a month or so, until the HOT season changes. After that, should eat ALL things in moderation.

itu saje siket amik yg penting2. kesimpulan yg aku dpt dr emel2, semua kena makan buah banyak, dan elak pergi tempat yg crowd, dan pakai la mask rider. hmmm...mtv wolrd stage?? tolak tepi dulu kot? dah la nk puasa, mana leh konsert2, kat sunway lagoon lak tu! huuuuhuhu.

hmmm... bagi umat Islam, boleh amalkan doa ini. kelik gmba eh, kasik besar, bole print. umm..lg satu..madu, KURMA, jintan manis (rebus dgn air) pon antara pencegah dan pengubat virus ini.


hmm..so, marilah menjaga kesihatan diri masing-masing, dan selalu la berdoa pada Tuhan.



ok bai!

*siwius tak balqis hari ni? haha. yaa, dis is siwwwwius, jgn nak main2.

3 comments:

Kina said...

sy curi doa tu ye:D nak tampal lekat kat blog.

j0jet said...

Aku pon cuak!
Sgt cuak..
Dah la kdg2 dada aku mcm sesak je..
Tp aku tak demam,tak batuk tak selesema..
Just dada aku rasa takut nk tarik napas!paranoid

akiss said...

orait kina!

jet, huh..aku pon sama...kdg2 sakit dada..tp xdemam...x batuk..sesema tu biasa la.. aku pon kdg paranoid! aduh