Friday, April 2, 2010

Al-fatihah to Allahyarham Mior Ahmad Fuad Mior Badri a.k.a Din Beramboi

Hadis Rasulullah yang diriwayatkan Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”

Ada banyak hadis dan riwayat mengenai kelebihan hari Jumaat. yang bertujuan menceritakan ganjaran yang perlu direbut oleh umat Islam. Antaranya:

* Sesiapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat, maka Allah dan malaikat mendoakan kebaikan ke atasnya sehingga matahari terbenam pada hari itu.

* Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Said Al-Khudri bermaksud: “Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, Allah menerangi hidupnya antara dua Jumaat.”

* Sesiapa membaca Surah Yassin pada malam Jumaat, Allah mengampunkan dosa kecil yang dilakukan, demikian menurut hadis Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Hurairah.

* Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Abi Khatadah, bermaksud: Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat seolah-olah dirinya bersih hingga Jumaat akan datang.

* Mereka yang mendirikan solat Jumaat antara satu Jumaat ke satu Jumaat berikutnya, maka Allah mengkifaratkan atau mengelakkan dia daripada terbabit dosa besar.

* Mereka yang berdoa dengan penuh keikhlasan hati pada Jumaat, mudah dimakbulkan Allah.

* Orang yang meninggal dunia pada hari Jumaat akan terlepas soal jawab kubur hingga hari Kiamat.

Al-fatihah untuk Allahyarham Mior Ahmad Fuad Mior Badri a.k.a Din Beramboi.

semalam seperti biasa online sampai kul, dalam kul 1.00 pagi, aku tgk twitter semorang dah Al-fatihah, mula2 ingat ada orang lain meninggal, sebab pagi siang tadi ada manusia bodoh mana yang meng'april fool'kan kematian abang din, aku pun check fanpage ERA (klik for more pic and vid dan updates), maka btulla, pengumuman dah dibuat. jam 1230tgh malam, beliau meninggal.

hari jumaat. untung dia, dapat berkat hari Jumaat. layan video abang Din, dia macam taw-taw je dia akan pergi. =(

Al-fatihah.


ok bai.

3 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

Al-Fatihah...semoga roh nya dcucuri rahmat dan ditempatkan dengan org beriman...

iena said...

al-fatihah... amin...

mamamarissa said...

alfatihah :(