Friday, August 13, 2010

foursquare, apakah?

ya, ramai dah tanya, ape kejadahnya benda yg aku post kt fb & twitter, yakni Foursquare. ya, aplikasi di mana anda boleh explore bandar, kampung, mana-mana lah ;)

FAQ.

1. bagaimana mau main?
sng je, macam anda selalu buat tu, update status fb atau twit, "sedang makan ayam di kedai ayam". bila anda kuar jalan2, makan luar, menonton wayang, shopping, dating etc, anda hanya perlu CHECK-IN!

2. kena download aplikasi ke? blackberry, iphone atau android je boleh?
ok sebenarnya mula-mula, kawan i tu kata, aplikasi ini hanya utk Blackberry, iPhone, android sahaja. cehh. mana aci. dah lah henpon i baru kena curi!

ok good news, yg guna desktop, laptop atau netbook, boleh je. pergi sini, http://www.foursquare.com/mobile. cuma kalau pakai guna kt iPhone atau BB, mmg lg syiok la. dan spt biasalah, fourquare boleh di link kan terus ke twitter dan fb anda.

3. mayor, datuk bandar? apakah?
ok. jika anda lah org paling byk check in di sesuatu tmpt itu, adalah lah Mayor nya! gila kau, xpayah bertanding di PRU. haha.

4. apakah Tips?
macam suggestions, rate, komen dan komplen lah, contoh, anda makan di Taman Warisan Putrajaya, anda suka Roti John dia, anda leh suggest orang ramai dengan menulis Tips! so, orang luar yg 1st time tatahu nak oder aper, leh la oder apa yg ada dalam Tips list kedai tersebut. :)

5. apa lg?
jika anda seorang bisnesman, or bisneswoman, dan mempunyai restoran, cc, atau kedai basikal, anda boleh berkenalan dan berinteraksi dengan customer anda, dan, anda boleh tgk Tips (feedback) dari customer anda.

byk lg kebaikan, i pun x abis explore ;p

* ok foursquare ni bukan fokus pada tmpt makan je, semua tempat! macam kawan saya yang sorang tu kan, kat trafik light pon die check in. dan yg lagi sorang tu plak, kat toilet KLCC pun nk check in, konon bila dah jadi Mayor, dapat diskaun masuk toilet, wtf? hahaha.

tak paksa pun korang main benda alah ni. sbb ada orang kata, xde privasi. semorang tahu kita pergi mana.

ceh. hidup adalah ttg buat pilihan kan? check in bila tempat yg anda rasa syok-to-share! jika nak privasi, konon nk rahsia pergi detim tgk wyg kat ioi mall, jgn la check in, ;p

Photobucket

kelik gamba utk stalk sy. (perasantan)

oh dengan bangganya saya dah jadi Mayor di opis sindiri, dan umah sewa Putrajaya. panggil sy Datin Seri Balqis skrg! hahahaha.

oh! bulan puasa kan? leh la kamu-kamu check in bazaar ramadhan mana yg best! tgk, soal makanan lagi!

ok, selamat ber-check-in!

ok bai!

*thanks to mentor, Iqbal. dia lah Mayor jamban KLCC. errrr



2 comments:

FaizalSulaiman said...

tgk cambest.thanks share:)

tokey myklik said...

saye sendiri xleh claim cc saye
mensi la application ni

padahal diri sendiri mongok