Wednesday, September 8, 2010

Ramadhan 1431 :)

ok, nak buat kesimpulan hari ini tentang ramadhan 2010 bersamaan 1431 hijrah ni.

tahun ni aku bersyukur sangat-sangat-sangat-sangat, Alhamdulillah penyakit gastrik aku berkurang. kalau tahun lepas, memang lembik ar aku puasa. lepas berbuka, angin teruk, pas makan pening. malam sket mesti muntah balik. tp tahun ni, Alhamdulillah! terawikh pun tak terganggu akibat perut jahat ;p

ramadhan kali ni juga, murah rezeki. ada orang belanja makan berbuka, bersahur tempat-tempat sedap, berbuka di hotel, berbuka di buffet2, berbuka dengan digi :) seronok dapat rasa makan di merata tempat!

dan, siriusli, tahun ni, mmg kurang membazir. siyes, kuih raya oder 2-3 jenis. itu pun xdpt sbb last minute oder! tahun lepas beratus kot abis kat kuih raya banyak gila smpi raya haji x abis lg? ;p dan, juadah berbuka puasa di rumah pun, tak membazir. berjaya lawan nafsu beli banyak-banyak penuh table, pastu x abis! kecuali la kalau makan kat luar buffet, rugi amek sket, leh makan secara gotong royong! ;p

hrm, sedih kot bulan ramadhan nak berlalu? bulan dapat bonus pahala menimbun-nimbun! kalau bleh nak sepanjang tahun ramdhan, tp mana boleh, x special la ramadhan kalau setahun, ada hikmah Tuhan bg kita sebulan je :)

pagi tadi, dah siap bersalaman dengan housemate. nana n aket. sidih. tapi xnak tunjuk. control macho. dah la lepas raya Nana plak kawen.

akhirnya tamat bulan puasa di rumah sewa. mula-mula rasa macam tak dapat nak lalui akibat 3 tahun berpuasa sama dengan farrah dan kak iza. tahun ni mereka takda. yelah, selalunya, kak iza lah yg bangun awal masak nasik. aku, farrah dan aket bangun kul 5.15, makan, dah kenyang buat bising sampai ke pagi kacau kak iza tdo ;p ok. sedih sekarang. tahun ni, aku ganti kak iza, bangun awal kul 4.30 masak nasik! siap goreng ayam lagi ;p

yang tak gembira sangat, berat baik 2 kilo. mak aku pun cakap akibat pulun makan nasik ketika sahur dan berbuka! ;p

ok. itu sahaja. masih di opis ni. jap lagi terbang pulang ke shah alam! ya, semoga dipanjangkan umor kita jumpa the next ramadhan! amin.

ok bai.

2 comments:

Kap said...

amboi sentimental.
no photo kah?

selamat raya hah.
peace.

akiss ferrero. said...

hihi. jarang kan entri tanpa photo? sentimental japs ;p