Wednesday, September 22, 2010

Tips Kecantikan : Kacang dan Jerawat Adik Beradik Ke?

musim raya ni semorang talk about badan naik-badan naik-badan naik!

aku? jerawat naik - jerawat naik - jerawat naik! tiap-tiap hari bangun tido ada jerawat baru baru naik dimuka. selalu sebulan sekali sahaja ketika pms. paling sadis, jerawat dalam hidung! perghhh menangis kalau terkorek hidung dan terkena jerawat itu. tsssk...

nak kata tukar pencuci muka, tak gak, sbb tak pakai pencuci muka, cuma 2 kali seminggu guna St.Ives Blemish & Blackhead Control Apricot Scrub. hari lain? pakai air sembahyang je...pergh stetment artis cucuk botox.

setelah buat kajian terhadap diri sendiri baru teringat mitos "makan kacang akan tumbuh jerawat"! semenjak 1 Syawal, mmg aku aku kaki kuah kacang. mmg xpandang rendang ayam daging segala. tu tak kira lagi kacang kat tempeyek!

arh! kau la punca segalanya wahai kacang!

duit raya dapat, jerawat pun dapat. :(

ok hentikan emo pd kacang. ok tak semua ada kulit sensitif kacang macam aku. contoh terdekat, roommate aku si Aket. mmg hantu kacang. tetapi, takde plak jerawat tumbuh. kulit masih putih gebu mulus dan tulus.

ok sebenarnya mitos kacang dan jerawat ni, terpulang pada jenis kulit pada individu. selain kacang dan cokelat yg dikatakan 'baja' jerawat, pengambilan makanan berminyak berlebihan, stress, kurang tidur, muka yg berminyak tak cuci elok pun penyumbang kepada kerajinan jerawat tumbuh. ;p

oh ya, sy nak share satu produk yg sy guna utk kill kill kill die die die! itu jerawat jahat semua!

nixoderm. terbukti berkesan.

petua turun temurun ni, arwah nenek aku yg ajar. siap ada web We Love Nixoderm. dapatkan di kedai dan farmasi berdekatan. harga ikut saiz, tak sampai rm10 puwwwn :)

selain itu, basic penjagaan kulit adalah? MINUM AIR SUAM BANYAK.-BANYAK. sengaja besarkan utk peringatan kepada diri sendiri dan kawan-kawan. Tahukah anda makanan/minuman manis tidak elok utk kulit?.... ok-ok-ok, cukoplah bebel utk hari ini. bab tu dlm entri lain. :)

ok bai.

pic thanks to Google.



7 comments:

najib said...

pernah pakai nixoderm masa budak2 dulu,tapi xbaik.sebab mungkin penibgkatan usia.tapi kiter pernah try minum teh hijau,punyalah pahit,yang ori tau,pastu seminggu dua,jerawat byk kurang

akiss ferrero. said...

yeke tak berkesan? tak taw la. sy pakai ok je.

green tea? hahaha. nti leh cuba :)

Linglung said...

yaaa! gua memang rasa kacang ada salasilah keluarga dgn jerawat!

Kap said...

aku ingat gambar first tu kau lah mula mula.
hahah.

akiss ferrero. said...

linglung, hahahah. kan? mmg btul kan?

kap, fuyooo. cam tyra banks siot aku. wakkaka

nur said...

kesian sang kacang dipersalahkan


kelembai

haidi takeAfoto said...

tu la pasal.igt gmbar die la mule2 td..hehe