Saturday, November 27, 2010

Tips Elak Perut Kembung Seperti Akiss!


kih kih kih. comeh bha ni. eh tapi bukan nk cite impian nak bela Mini Puffer, tapi pasal kembung, bukan ikan kembung, tapi kembung perut! sy mmg selalu hadapi masalah ini ok. kembung, pastu masalah angin :(

cehh, perut kembung konon, padahal lemak berkrim di perut saya ni mmg syg kat sy, xnk lepaskan saya. wahahha. bangga i dgn aset i.

eh, ok, sbnrnye pagi-pagi dah bangun, baca info kesihatan dari Yahoo! : 5 Ways to Deflate a Bloated Belly! ok, sy dah ringkas kan sedikit.


1. Pick Potassium-Rich Foods
This mineral helps regulate the fluid balance in your body, keeping bloat at bay. High-potassium foods include bananas, cantaloupe, mangoes, spinach, tomatoes, nuts, and asparagus — which contains an amino acid called asparagine that (bonus!) acts as a diuretic to flush excess liquid out of your system.

ok. lepas ni aku cuba makan pisang mentah-mentah. ughhh tak suka.. :{

2. Keep Your Mouth Shut!
Beware of habits that cause you to swallow excess air — like chewing gum, drinking through a straw, smoking, and talking while you're eating, says Patricia Raymond, M.D., a gastroenterologist in Chesapeake, VA.

kah kah kah. ini peberet punya habit ni, tp kurang sopan tapi nk buat cmne. klu tgh makan mestilah nk bercakap sedaknye...sedaknyee sambil mengumpat pasal rambut Tomok kan?! ok lepas ni fokus menguyah je ok?

3. Limit Sugar Substitutes
Some people have difficulty digesting artificial sweeteners (especially sorbitol, found in many sugar-free candies and gums — making gum doubly bloat-inducing), which can cause gas and diarrhea, Raymond warns. If you suspect you're one of them, opt for a bit of real sugar instead.

kurang manis dalam makanan, lebihkan dalam senyuman.

4. Pop a Probiotic
These "good bacteria" (found in supplements and in cultured milk products such as yogurt) can keep you regular and bloat-free, says Jeannie Gazzaniga-Moloo, R.D., a spokesperson for the American Dietetic Association.

SAYA BANGGA SAYA PEMINUM NO.1 VITAGEN PURPLE!

5. Prep for PMS
If you tend to swell up before (or during) your period, be sure you're getting enough calcium (1,200 mg a day) and magnesium (200 to 400 mg daily) in your diet; both nutrients have been found to help relieve PMS symptoms such as bloating. You can also pop Midol, which contains two mild diuretics.

ok ok, ini mmg bener, kembung bila nk piyed dan mmg dokter selalu bebel amek kalsium bla bla bla bla.....

ok, clear? simple je kan? ok cukup untuk hari ni. full article kelik SINI. minggu depan nak cerita Adab Makan Rasulullah pulak, ;)

ok bai!


*ini bukan tips perut kembung sbb pregnant eh? jgn nk main-main ;p
**tak sabar tgu perut kembung Farrah tu jadi kempis dan baby comel muncul.
***and hoping dan berdoa Nana pun sama, sihat dan 'dalam' tu sihat.
****daaaaan, to my Kak Iza. rehat cukup2 ye? ;)






1 comment:

Heidi Shafiq said...

aku de penyakit kuat lapar.. kembung x yah citer la.. =.=